Turkiet stoppar Sveriges inträde i Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hånades av kurder i Stockholm tidigare i veckan. Erdoğan blev så pass förnärmad av kurdernas tilltag att Turkiet meddelar att de stoppar Sveriges ansökan till krigsalliansen Nato.

En docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängdes på onsdagen den 11 januari utanför stadshuset i Stockholm. De som låg bakom aktionen var en grupp arga kurder. Kurder och Turkiet har en lång historia av konflikter vilket har blivit uppmärksammat den senaste tiden efter att Sverige inlett sin ansökan till krigsalliansen Nato.

Regeringen pudlar utan resultat

Demonstrationen bestående av kurder är enligt den svenska lagboken helt laglig. Trots att inget brott hade förekommit gick regeringen ut och offentligt fördömde handlingen. Sveriges utrikesminister, Tobias Billström, skrev bland annat på Twitter att ”Regeringen värnar om en öppen debatt om politiska val, den förkastar starkt hot och hat riktade mot politiska företrädare”.

Regeringens försök att blidka den turkiska motsvarigheten gick inte som planerat och Turkiets utrikesminister, Mevlut Cavusoglu, meddelade på Twitter att de stoppar den svenska Nato-ansökan.

Skärmavbild: Twitter/ @ikalin1

Ulf Kristerssons smörande för Erdoğan får kritik

Ulf Kristerssons längtan att få leda Sverige in i krigsalliansen Nato har varit tydlig sedan den nya regeringen tillträdde i slutet av 2022.

Flera har ifrågasatt hur effektivt regeringens arbete är när det gäller att få Turkiet att godkänna ansökan och utryckt att det är pinsamt att regeringen kryper för Turkiet.

Tobias Billström
Tobias Billström. Foto: Wikipedia/ European People’s Party

”Att låta Sverige förnedras på det sätt som hittills skett är allmänt illa för respekten för vår nation”, skriver Jan Nygren i en debattartikel.

Beredd att sälja ut yttrandefriheten

Tobias Billström har till och med avslöjats vara beredd att sälja ut svensk yttrandefrihet för att göra Turkiet nöjda.

I en intervju med turkisk media sa Billström att vifta med vissa organisationsflaggor kommer att kopplas till terrororganisering och därmed kunna förbjudas. När nyheten kom till Sverige nekade Billström att han sagt detta men kunde sedan, tack vare en ljudinspelning, avslöjas med att han ljög.

Efter avslöjandet om att regeringens företrädare är beredda att sälja ut grundläggande rättigheter för att få vara med i krigsalliansen har flera frågat sig var gränsen går.

Regeringens ansökan till krigsalliansen Nato kritiseras

En av anledningarna till att regeringen vill att Sverige ska gå med i Nato är att Sverige skulle bli tryggare. Detta är något som långt ifrån alla håller med om utan vissa hävdar snarare tvärtom – hotbilden mot Sverige blir större om vi ingår i krigsalliansen.

Baltikum kan skydda Sverige vid militär konflikt

Ett Natomedlemskap skyddar inte heller nödvändigtvis Sverige bättre än om landet vore alliansfritt, då det geografiska läget som Sverige besitter ger Sverige en ”buffert-zon” mot Ryssland, tack vare grannländerna Estland, Lettland, Litauen och Finland.

Eftersom Estland, Lettland och Litauen redan är Natomedlemmar skulle en enskild invasion eller ett väpnat angrepp mot Sverige vara i stort sett omöjligt att genomföra utan att dra med Nato i konflikten oavsett medlemskap eller inte.

Sverige utsätts för ”gråzonsproblematik”

Däremot ökar Natomedlemskap risken för Sverige att utsättas för en ”gråzonsproblematik”. Cyber-attacker, sabotage och psykologisk krigsföring är idag en stor del av modern krigsföring. Dessa olika tillvägagångssätt gör det möjligt för ett angripande land att påverka och manipulera länder man är i konflikt med utan behöva avslöja sig själv som angriparen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter