Turkiet utökar sina krav på Sverige och Finland – ”ändra era lagar”

Kravlistan från Turkiet blir allt längre när landets utrikesminister kräver att Sverige och Finland ändrar rätten till mötesfrihet och stämplar PKK som terrororganisation. En tilltänkt ”snabbansökan” är omöjlig.

Turkiet meddelar att de under tisdagen har kommunicerat sina krav till Finland och Sverige. Dessa krav måste uppfyllas om våra respektive länder ska kunna gå med i Nato. Detta hände efter fredagens besked att delegationerna från Skandinavien åkte hem från Ankara med en lista över Turkiets krav. Idag har alltså kraven ökat ytterligare.

Den turkiske utrikesministern, Mevlüt Çavuşoğlu, meddelade under dagen de utökade kraven: ”Finland och Sverige bör ändra sina lagar om det behövs för att möta Turkiets krav och vinna vårt stöd för deras försök att gå med i Nato.”

Ankara har sagt att de väntar på ett svar efter att ha överlämnat dokument till ländernas representanter. Çavuşoğlu sa att Turkiet i egenskap av Nato-alliansens näst största militärmakt, kommer att vidhålla sitt veto om inte dess krav på Sverige och Finland uppfylls. Alla 30 länder som ingår i militärblocket måste godkänna medlemsutvidgningen med hänsyn till om de nya medlemmarna kan anses ”bidra till alliansens förstärkta säkerhet.”

Organisera evenemang och vifta med flaggor

”Är våra krav omöjliga? Nej. Vi vill att de ska stoppa sitt stöd för terror”, sa Çavuşoğlu vidare. Men hindren för Finlands och Sveriges ansökningar ser nu mer oöverkomliga ut än någonsin, med tanke på att Çavuşoğlu betonade att länderna faktiskt skulle behöva ändra sina inhemska lagar. På det området sa han följande: ”De [Sverige och Finland] uttryckte det så här: ’eftersom vi är långt borta från terrorregioner är våra lagar utformade på det sättet’. Tja, då måste ni ändra dem”, sa han. ”De [Sverige och Finland] säger att det hos dem är tillåtet för terrororganisationer att organisera evenemang och vifta med sina flaggor. Då måste man ändra sin lag.” När den turkiska utrikesministern beskrev vad som krävdes för Finland och Sverige beskrev han att vi måste:

  • stoppa deras stöd till PKK och andra grupper
  • hindra dem från att organisera evenemang på sitt territorium
  • utlämna dem som eftersöks av Turkiet på grund av terroranklagelser
  • stödja Ankaras militära och terrorismbekämpande operationer
  • häva alla restriktioner för vapenexport till Turkiet

Särskilt förbudet mot PKK-kopplade gruppers förmåga att ”organisera evenemang” skulle kräva en drastisk förändring av mötesfriheten som är grundlagsskyddad i Sverige och Finland. Detta är förmodligen ett oöverkomligt krav eftersom det skulle kräva en grundlagsändring samt att Säkerhetspolisen eller dylik myndighet anger PKK som en terrororganisation och ett hot mot Sveriges inre säkerhet. För att skapa något att kompromissa bort senare har Ankara gått från att bara begära ett ”stopp av stödet” till PKK, till att kräva att Sverige och Finland aktivt stödjer Turkiets ”militära och terrorismbekämpande operationer”.

Chans för oppositionen

Samtidigt kom ett uttalande från president Erdogans kontor: ”Till slut måste Finlands regering bestämma vilket som är viktigast – att gå med i Nato eller skydda den här typen av organisationer.” Med tanke på allt detta är den ”snabbsansökan”, som svenska politiker hoppats på, totalt dött som realpolitiskt alternativ. Bedömare menar att detta är en chans för svenska folket att nyktra till i Nato-frågan och organsera opinionen mot politikernas planer.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter