Turkiet vill döma folk för att ha laddat ned en app

Turkiet vill få två personer med turkiskt medborgarskap utlämnade från Sverige då de enligt Turkiet är terrorister i Gülenrörelsen. Orsaken till att Turkiet anser att de är terrorister är att de laddat ned och använt en app som bland annat Gülenrörelsen använt för att kommunicera med varandra. Nu har Högsta domstolen tagit ett beslut i frågan.

Klassas som terrorist av Turkiet för att ha laddat ned en app

Turkiet klassar Gülenrörelsen1 som en terrororganisation och dömer anhängare till rörelsen till långa fängelsestraff. Turkiet har begärt två personer utlämnade från Sverige till Turkiet för att de påståtts ha laddat ned en app som kallas Bylock. Appen fanns att tillgå mellan 2016 – 2018.

Tidningen Dagens Juridik rapporterar idag, den 13 juli 2023, att Högsta domstolen nu bestämt att stoppa utlämningen. Anledningen som Högsta domstolen anger är att kraven på dubbel straffbarhet inte är uppfyllt i fallen. Dubbel straffbarhet innebär att en person inte kan dömas i ett land för en brottslig handling begången i ett annat land såvida inte handlingen är brottslig i båda länderna.

Turkiet å sin sida har åberopat en dom från deras Högsta brottsdomstol där man 2018 kom fram till att den ena av personerna som de vill ska utlämnas dömts för att vara med i en väpnad terroristorganisation till sex år och tre månader. Turkiets slutsats är att personen är en del av rörelsen då han laddat ned och använt appen.

Inte brottsligt att ladda ned en app

Den svenska Högsta domstolen anser inte att nedladdning av en mobilapplikation kan ses som ett deltagande i en terrororganisation som krävs för straffbarhet enligt terrorbrottslagen.

Politiska bedömare som Frihetsnytt talat med anser att detta visar att Turkiet inte har en fungerande rättsstat och att detta på ett väldigt tydligt sätt visar hur olämpligt det är att ta med Turkiet i EU.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

– Denna dom kan ge Erdogan en anledning till att ytterligare sätta käppar i hjulet för Sveriges anslutning till Nato då han hela tiden hävdat att Sverige stöttar eller inte på ett tydligt sätt tar avstånd från terrororganisationer. Å andra sidan är det bra för det kan ändå ge Nato-motståndarna ett litet hopp att Sverige inte ansluter sig till Nato, säger Tobbe Larsson till Frihetsnytt och fortsätter;

– Men sannolikheten för det är liten. Det som det däremot skulle innebära är att fler människor ser vad Erdogan och Turkiet är för land och hur långt bort vi faktiskt står från dem på många olika plan. Det är helt uppenbart att man inte kan döma någon för deltagande i en terrorgrupp för att de laddat ned och använt en app. Ett sådant agerande hör inte hemma i en civiliserad rättsstat.

En faktor till som Högsta domstolen också tagit hänsyn till är att båda personerna har flyktingstatus i Sverige och riskerar att utsättas för förföljelse om de utlämnas till Turkiet.

  1. Gülenrörelsen, är en social, religiös och politisk rörelse med otydliga konturer. Rörelsen stöder demokrati som styrelseform. Den finns i många länder men främst i Turkiet och har flera miljoner anhängare. Gülenörelsen samarbetade i början av 2000-talet i Turkiet med det blivande regeringspartiet AKP. Båda rörelserna önskade större möjligheter för den enskilde att offentligt uttrycka sin religiösa tillhörighet i Turkiet. AKP och Gulenröreslen hamnade i konflikt och detta ledde till en utrensning av Gulenanhängare i Turkiet. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det var iaf roligt att se hur alla tyckonomer fick fel……SVT & TV 4 jublade : NU ÄR VI MED I NATO
    Cecilia Gralde på SVT strålade som en sol…….( när SD kommer på tal antar Cecilia Gralde en mycket bekymrat ansiktsuttryck vilket accentueras av små suckar )
    Det var riktigt underhållande att se hur den turkiske matthandlaren lurat både sverige och nato-chefen Stoltenberg ännu en gång …..ha-ha-ha-ha.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter