USA börjar tröttna på att Turkiet vägrar acceptera den svenska regeringens ansökan om medlemskap i krigsalliansen Nato, och kan komma att sätta hård press på landet. Det kan öppna för sprickor i alliansen.
I över ett halvår har cirkusen pågått där den svenska regeringen försökt charma Turkiet till att godkänna Sverige som medlem i krigsalliansen Nato, men har återkommande fått nej efter att Sverige inte levt upp till de krav som den turkiska regeringen ställer. Det handlar om utlämningar av personer med kopplingar till kurdisk separatism, däribland kommunistpartiet PKK, samt inskränkningar av svensk yttrandefrihet och nedtystande av islamkritiker, vilket Frihetsnytt kunde rapportera om under lördagskvällen.
Men nu verkar det som att Natos mäktigaste medlem, USA, börjar tröttna på att Turkiet bromsar ett svenskt och finskt medlemskap. Flera uttalanden från tunga politiker i den amerikanska kongressen pekar mot att amerikanerna kommer börja sätta hård press på Turkiet för att få igenom den önskade expansionen av krigsalliansen, rapporterar Dagens Nyheter.
Amerikansk irritation
När den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken i torsdags samtalade med Sveriges utrikesminister Tobias Billström, framkom en stor frustration över att det fortfarande fanns motstånd mot att ta in Sverige och Finland i Nato.
Bob Menendez, den demokratiske ordföranden i senatens utrikesutskott, kritiserade Turkiets inskränkningar av folkrätten och ”demokratiska normer” och ville att USA skulle bromsa en planerad vapenförsäljning, däribland av eftertraktade F-16 plan, till Turkiet.
I en artikel i Wall Street Journal går den förre presidenten Donald Trumps säkerhetsrådgivare, John Bolton, till hård kritik mot president Erdoğan. Bolton anklagar Erdoğan för att utnyttja sitt veto i ansökningsprocessen till att tysta kritiker och politiska motståndare, både i och utanför Turkiet. Han kräver att Nato ska bedöma om det är aktuellt att slänga ut Turkiet ur krigsalliansen.
Den turkiska regeringens vilja att balansera mellan Öst och Väst och försöka upprätthålla relationer med både Ryssland och Syrien, har även det retat upp USA. Frågan är hur Turkiet kommer att reagera om USA tar i med hårdhandskarna. Men att det kommer destabilisera Nato rejält om Turkiet utesluts, framstår som en stor sannolikhet.