onsdag, 28 september, 2022

”Turkiets röde Soros” döms till livstids fängelse

Soros-lakej döms för det misslyckade kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan

En domstol i Istanbul dömde i måndags den turkiske Soros-lakejen Osman Kavala till livstids fängelse för försök att störta regeringen. Rättegången, som har kommenterats av många subversiva organisationer i västvärlden, berörde Kavalas inblandning i kuppförsöket mot den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i juli 2016.

Kuppförsöket misslyckades och resulterade i att minst 250 människor dödades. I det efterföljande tillslaget arresterades omkring 110 000 människor, inklusive tjänstemän, lärare, aktivister och journalister. Amnesty International kallade måndagens beslut ett ”förödande slag” för mänskliga rättigheter och sa att domstolens beslut ”trotsar all logik”.

Domstolen dömde även sju andra till 18 års fängelse vardera för medhjälp till kuppförsöket mot presidenten. Kavala själv sade på videolänk från fängelset att han betraktar rättegången som ett ”justietiemord” och att anklagelserna bygger på ”konspirationsteorier”.

Kavala har kallats ”Turkiets röde Soros” eftersom han är en av grundarna bakom Open Society Foundations i Turkiet. I en intervju har Kavala sagt att han ”respekterade Soros” och att ”våra åsikter överlappar varandra i frågor som hur rättsliga institutioner fungerar korrekt, skyddet och utvidgningen av medborgerliga rättigheter, stödet från civilsamhällets organisationer samt immigrationspolitik.” År 2018 upphörde stiftelsen all sin verksamhet i Turkiet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:47

Nyhetssändning 21 september

00:05:04

Nyhetssändning 8 september