Tusentals i demonstration mot EU

Den politik som EU företräder stöter allt oftare på motstånd i medlemsländerna. Nu har flera tusen människor samlats för demonstrera mot den radikala klimatpolitiken. I täten för demonstrationen finns nationalistiska politiker.

Under fredagen hölls en stor demonstration i Polens huvudstad, Warszawa, mot EU. I synnerhet vände sig demonstranterna mot EU:s klimatpolitik, som kallades ”det gröna giftet”. Framförallt bönder har drabbats hårt av ökade kostnader på jordbruksbränsle och hårdare regler för odling, samtidigt som billigare mat importeras från icke-EU-länder, rapporterar Reuters.

Det var inte bara bönder som demonstrerade, utan även gruv- och fabriksarbetare slöt upp. Det skanderades ”Ned med gröna avtalet, ned med EU”.

Gatorna var helt rödvita när demonstranterna marscherade fram, bärandes den polska flaggan. Enligt den polska nyhetssidan Onet ska mellan 25 000 och 30 000 människor ha deltagit i demonstrationen.

”Demonstrerar för självständighet”

Bönderna fick stöd av det tidigare nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość, PiS). Flera av det tidigare ministrarna deltog, däribland den förre premiärministern Mateusz Morawiecki.

I en video som publicerats på X, säger Morawiecki att de demonstrerar mot klimatpolitiken och att EU försöker ta ifrån Polen dess självständighet. Man riktade kritik mot premiärminister Donald Tusk, som man anklagar för att ha sålt ut Polen till Bryssel.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter