Kina och EU vill föra fram sina värderingar genom tv-spel
Japans dominans inom spelindustrin och marknadsföringen av japansk kultur har skapat ett internationellt intresse för landet. Nu vill Kina och EU använda mediet för att indoktrinera användarna enligt sina politiska agendor. Men det finns motstånd mot den auktoritära utvecklingen, som trots små medel konkurrerar.
Genom det enorma bidrag som Japan gjort inom spelindustrin, både som skapare av konsoler som Playstation och Nintendo samt karaktärer som Super Mario och Sonic, har gett landet en enorm ”mjuk kraft” kulturellt i andra länder. Detta har gjort det möjligt för japaner att knyta viktiga kontakter över språkgränserna och etablera affärskontrakt.
Detta har framförallt Kina noterat, som själva vill utnyttja mediet för att utöka det egna inflytandet, både kulturellt och politiskt i andra länder, och redan har man påbörjat arbetet med slå sig in på marknaden. Ett sådant exempel är det populära mobilspelet Genshin Impact, som trots sin japanska prägel är påkommet och utvecklat i Kina. Spelet mottogs väl av kritikerna och drog in runt 1,3 miljarder dollar förra året, rapporter Japan Times.
Det återstår att se huruvida Kina kommer att kunna få fram ytterligare populära titlar, som kan konkurrera med den enorma mängden japanska storspel.
Ska spegla ”europeiska värderingar”
Kina är inte den enda stormakten som vill använda tv-spel för politiska syften. I november skrev Frihetsnytt om hur EU vill manipulera tv-spel för att sälja in sina kontroversiella ”europeiska värderingar”, såsom massinvandring, HBTQ och genus-politik.
Nu har EU lanserat organisationen Europe’s video games industry, som ska aktivt verka för att rätt värderingar lyfts fram i tv-spel. Det rör sig om bland annat klimatpolitik, mångfald (både vad gäller kön, sexuella grupper och etniska minoriteter) samt uppmana till lydnad under nedstängningarna i samband med covid.
Genom sin samordnande roll för den europeiska spelindustrin, med fokus på ”innovation och konkurrenskraft”, kommer denna organisation att spela en central roll i fråga om vad som kommer att lyftas fram.
Att spel ska underhålla och tillhandahålla en engagerande berättelse verkar inte vara Kinas och EU:s primära fokus.
Spel fria från politiska pekpinnar
Men det är inte enbart resursstarka stormakter som använder spelen för att cementera sin politik. Det finns även aktörer som vill bryta mot de politiska strukturerna.
Under Svenska Bok- & Mediemässan i augusti berättade den unge politiske veteranen William Hahne om sitt spelföretag Nordic Empire Games, som i våras publicerade spelet Acquitted. Spelet går ut på att slåss mot vänsterextrema och identitetspolitiska zombies, en skarp kommentar gentemot de annars väldigt ”progressiva” tendenserna inom spelbranschen.
Skillnaden mot EU och Kina är även att Nordic Games med förhållandevis små resurser kan slå igenom med en systemkritisk titel.