Två amerikanska legosoldater uppges vara tillfångatagna av Ryssland

Västerländska massmedier rapporterar att två legosoldater från USA tagits till fånga av den ryska krigsmakten i Ukraina

Två amerikanska medborgare och militärveteraner som kämpade tillsammans med ukrainska styrkor mot den ryska invasionen befaras tillfångatagna, enligt rapportering från CNN och andra västerländska massmedier under dagen.

Alexander John-Robert Drueke, 39 år gammal Alabama och Andy Tai Ngoc Huynh, 27 år gammal, också från Alabama, är för närvarande ”försvunna” från slagfältet, men deras exakta öde är ännu obekräftat, enligt en tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet.

Om deras tillfångatagande av den ryska armén bekräftas, skulle det vara det första kända exemplet på att amerikanska legosoldater har tagits i förvar av den ryska krigsmakten, vilket höjer insatserna och spänningarna avsevärt mellan Washington och Moskva.

Talesmannen för Vita husets nationella säkerhet, John Kirby, bekräftade inte rapporterna, men antydde starkt att det är Biden-administrationens övertygelse att de två legosoldaterna sannolikt blev tillfångatagna, eftersom Kirby sa till reportrar att den amerikanska regeringen ”kommer att göra allt vi kan” för att få tillbaka Huynh och Drueke.

Männens familjer har slagit larm över deras troliga tillfångatagande och beskriver att de förlorade all kontakt med de båda för en vecka sedan. I ytterligare en ny rapport har CNN avslöjat följande detaljer om deras senast kända vistelseort: En man som agerar som teamets sergeant, som ville vara anonym av säkerhetsskäl, försåg CNN med bilder på båda männens pass och deras inresestämplar till Ukraina. Mannen sa att deras enhet kämpade under befäl av Ukrainas 92:a mekaniserade brigad den 9 juni, nära staden Izbytske.

Drueke och Huynh, sade han, försvann under striden och efterföljande sökuppdrag kunde inte hitta några kvarlevor. Ett inlägg på en rysk propagandakanal på Telegram dagen efter hävdade att två amerikaner hade tillfångatagits nära Charkiv. ”Det var absolut kaos”, sa han till CNN. ”Det var ett hundratal infanterisoldater på väg till våra positioner. Vi hade en T72 [sovjetisk stridsvagnsmodell] som sköt mot människor från 30, 40 meters avstånd.”

Vad säger Ryssland?

Under hela dagen fick rapporterna sådan internationell uppmärksamhet att den ryska statsledningen formellt tog upp anklagelserna om amerikanska legosoldater i dess förvar. Det ryska utrikesministeriets pressekreterare Maria Zakharova sa den 16 juni i ett TV-program att Washington inte hade kontaktat Moskva angående de två amerikanska medborgarna.

USA:s utrikesdepartement uppgav under kvällen att USA ”nära övervakar situationen” och är ”i kontakt med ukrainska myndigheter” – men utfärdade inga ytterligare detaljer baserat på ”sekretessöverväganden”. Om amerikanska tjänstemän hade något som fick dem att tro att de ryska Telegram-rapporterna och påståendena är falska, skulle de troligen förneka dessa påståenden.

Förra veckan rådde stor upprördhet inom den västerländska mediekåren efter att ett par brittiska legosoldater som befann sig i den ukrainska armén dömdes till dödsstraff efter att de tillfångatogs under strider i Donbas-regionen av en pro-rysk domstol i Donetsk. 28-åriga Aiden Aslin och 48-åriga Shaun Pinner anklagades för ”terrorism” och ”att vara legosoldat”. En tredje utlänning, en marockan, ställdes också inför rätta tillsammans med dem och fick samma dom.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter