Twitter: 3 700 sparkades idag – ADL kampanjar mot annonsörerna

Twitters nye ägare Elon Musk avskedade i början av veckan företagets hela styrelse. Idag rök hälften av personalstyrkan. Många klagar men ingen publicerar mailet som gick till de olyckliga. Aktivistgrupper har redan påbörjat en telefonkampanj mot plattformens annonsörer.

Grundaren av Tesla och Space-X, sydafrikanen Elon Musk, har betalat fantastiska belopp för att köpa upp den viktiga diskussionsplattformen Twitter. Hans uttalade syfte är att rädda det fria meningsutbytet och därmed göra en insats för vad som återstår av västvärldens demokrati – eller för mänskligheten som han själv uttrycker det.

Som första åtgärd sparkade han styrelsen och eskorterade dem ut ur byggnaden innan de kunde ställa till med något ofog via sina datorer. Många i ledningen tros vara maktpolitiskt motiverade globalister som levt högt på att hindra sina politiska motståndare från att komma till tals på plattformen – och som i dessa dagar rimligtvis upplever stor besvikelse. Musk har även stängt av samtliga anställdas tillträde till bolagets olika kontor, förmodligen av samma skäl.

Vid omvälvningar i bolag blir, generellt sett, inte särskilt mycket arbete utfört under den period då osäkerhet råder. Det är förmodligen därför som Elon Musk valt att gå snabbt tillväga med de personalminskningar som han sedan länge har föraviserat. Igår torsdag sände bolagsledningen, för tillfället bestående av Elon Musk själv, ut ett meddelande till samtliga anställda, med förvarning om att de idag fredag skulle erhålla besked via mail ifall de får vara kvar eller om de är uppsagda.

Meddelandet orsakade de förväntade sura kommentarerna. En gruppering av anställda som bor i amerikanska delstater och länder där anställningstrygghet är inskriven i lag förbereder rättslig talan mot företaget i den mån som uppsägningsbeskedet strider mot lokal lagstiftning.

Något konstruktivt motförslag hur man menar att Musk istället borde ha gjort för att minska företagets enorma månatliga förlustsiffror har emellertid inte setts till.

Det e-postmeddelande som utgick 17.00 svensk tid till de anställda som erbjuds fortsatt anställning är återgivet bakom betalvägg i Business Insider. Versionen som gick till de 3700 som är uppsagda har inte kunnat hittas vid Frihetsnytts sökning. Emellertid är känt att uppsägningsbeskedet erbjuder arbetsfri avlöning fram till slutet av januari eller februari nästa år, beroende på de anställdas anställningsavtal. De uppsagda ombeds att inte besöka sina forna arbetsplatser och uppmanas att, i enlighet med anställningsavtalen, inte diskutera Twitterfrågor med utomstående.

Cancel culture-kriget mot Twitter har börjat

Elon Musk konstaterar i ett tweet av idag att ”aktivistgrupper” ringer runt till bolagets annonsörer för att få dem att dra tillbaka sin annonsering.

Musk verkar besviken över aktivistgruppernas beteende. Under början av veckan kontaktade han personligen de viktigaste aktivistledarna och kom, som han trodde, överens med dem allihop.

Musk hävdar (se nedan) att han försäkrade aktivistledarna att Twitter kommer fortsätta censurera eller övervaka kritiken mot deras respektive folkgrupper. Att döma av Musks besvikna meddelande från idag har han nåtts av bekräftelse från annonsörerna att den telefonkampanj mot dessa, som han försökte undvika, likväl har dragits igång.

Att det i första hand handlar om välfinansierade judiska kampanjorganisationer framgår om inte annat av Musks lista över dem han kontaktat, där det mäktiga ADL (Anti-defamation Leage of the B’nai B’rith) räknas upp först.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter