Elon Musk har fått full tillgång till Twitters rådata som visar sanningen om hur manipulerad plattformen verkligen är
Elon Musk har efter sitt Twitter-köp ifrågasatt om företaget kommit med korrekta uppgifter kring antalet fejkkonton och bottar på plattformen. Efter en begäran har han fått tillgång till en intern databas som innehåller detaljer om de över 500 miljoner inlägg som publiceras på plattformen varje dag. Databasen innehåller bland annat detaljerad information om både de enheter och konton som ligger bakom inläggen.
Vad som föranleder Teslagrundarens begäran är att Elon har riktat hård kritik mot att Twitter misstänks underrapportera de falska konton och bottarméer som finns på dess plattform. Företagsledningen säger att det bara är 5 procent. Elon har själv ställt frågan till sina följare, som misstänker att den är närmare 20 procent, varvid Elon personligen påstod att upp till 90 procent av plattformens konton var bottar.
Problemet med räckviddsdata som tillhandahålls av onlineföretag gäller inte bara Twitter, utan hundratusentals webbplatser, och utgör en hörnsten för dess prisstruktur för annonsörer och är därför en stor del av grunden för hela affärsmodellen. Upplägget är att dessa företag säljer användarnas innehåll – som de tillhandahåller för att de vill exponera sina åsikter till en bredare publik. För annonsörerna så gäller att de kan sälja sina produkter till plattformens användare. Annonsörer debiteras för åtkomst till användarnas uppmärksamhet baserat på en övergripande uppskattning av hur många användare som finns på plattformen och hur bred räckvidden är.
Uppgifterna om antalet användare misstänks nu alltså vara föremål för extrem manipulation. Till exempel har Twitter visat sig vara otroligt nonchalanta när det kommer till att övervaka antalet falska konton som utger sig för att vara någon känd person med många följare. De flesta kändisar har ett dussintal fejk-konton i sitt namn, som alla utger sig för att vara den kända personens riktiga konto.
Om detta är någon indikation på den underliggande situationen med fejk-konton så kan ett mycket stort problem finnas i den rådata som Elon Musk fått ut. Twitters ovilja att följa Elons krav, och till synes bristande transparens inom online-marketing, är inte ovanligt i den här branschen. Det påverkar hela den digitala världen eftersom användardata är lätt att manipulera. Användarkonton motsvarar inte nödvändigtvis riktiga personer. Företag räknas som användare och personer som har skapat konton och glömt dem, utan att ha loggat in på flera år, räknas ändå in i företagens påstådda räckvidd.
Om Elon kan lyckas komma till botten med detta kommer han att ha åstadkommit en stor inverkan på hela den sociala mediebranschen. Även om han aldrig blir ägare till Twitter kommer han att tvinga fram nya nivåer av transparens till det allmänna medvetandet.