Twitter öppnar upp ”känslig” källkod

Tidigare har Twitter lovat att öppna upp delar av sin källkod för alla att granska. Nu visar det sig att löftet infrias.

Elon Musk, vd Twitter, har återkommande lovat att vara ärlig kring Twitter, dess tidigare historia och hur det fungerar. Musk har även lovat att göra det tidigare förlustdrabbade företaget lukrativt vilket är något han är på god väg att lyckas med.

Han har även lovat att släppa de så kallade Twitter-filerna till oberoende journalister att granska och för allmänheten att beskåda. Detta är något han infriat vilket lett till omfattande skandaler som avslöjat finanselitens tidigare makt över plattformen. Twitter-filerna är något Frihetsnytt bevakat och rapporterat om.

Löftet: Öppna upp ”känslig” källkod

Ett av löften Elon Musk flera gånger gett är att offentliggöra delar av Twitters källkod för att offentligheten ska kunna granska denna.

En del av källkoden som han lovat att offentliggöra är den algoritm som används för att rekommendera inlägg i användarnas flöden. Detta löfte har nu infriats rapporterar Techcrunch. Källkoden går nu att granska på Github.

I samband med offentliggörandet av källkoden startades även en öppen diskussion på Twitter där händelsen diskuterades och flera tunga personer på Twitter förklarade det som var oklart. Över 1,4 miljoner användare lyssnade på diskussionen som går att se här.

Gjordes öppen av säkerhetsskäl

Twitter beskriver själva offentliggörandet som ”ett första steg mot mer transparens”.

Musk skriver i ett eget inlägg att man valde att göra delar av källkoden öppen av säkerhetsskäl och hänvisar till konceptet med öppen källkod fungerar bra för andra aktörer, exempelvis operativsystemet Linux.

En av fördelarna med att ha öppen källkod är att användare kan granska koden och dels få förtroende för att inget ”skumt” finns där som hotar integriteten för användarna men även för att fel kan identifieras och åtgärdas. Detta var något som Musk även tog upp i diskussionen på Twitter.

– Vår första offentliggörande av den så kallade algoritmen kommer att bli ganska pinsam, och folk kommer att hitta många misstag, men vi kommer att fixa dem väldigt snabb, sa Musk.

Musk berättar även att folk kommer få att ökat förtroende för plattformen eftersom att de själva kan se att deras flöden inte manipuleras.

– Även om du inte håller med om något, kommer du åtminstone veta varför det finns där, och att du inte manipuleras i hemlighet, sa Musk.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter