lördag, 1 oktober, 2022

Twitter sopar igen spåren av skuggbanningar

Tusentals konservativa Twitter-konton frigörs från begränsande algoritmer

Sedan Elon Musk köpte Twitter i början på veckan har konservativa Twitter-användare märkt en massiv ökning av följare och interaktioner, medan vänsteranvändare på plattformen upplever det omvända. Den snabba svängningen har fått många att undra om företaget nu ”städar undan” bevis för att de genom sina algoritmer begränsat räckvidden för vissa och ökat den för andra baserat på vederbörandes åsikter.

Trenden är så extrem att den fick Twitter att uttala sig offentligt i frågan, varvid de hävdade att veckans stora förändring har skett ”organiskt” på grund av att nya konton skapas och befintliga konton avaktiveras.

”Vi har tittat på de senaste fluktuationerna i antalet följare. Medan vi fortsätter att vidta åtgärder på konton som bryter mot vår spampolicy, vilket kan påverka antalet följare, verkar dessa fluktuationer till stor del ha varit ett resultat av en ökning av nya konton som skapats samt avaktivering av gamla konton”, säger Twitter i ett uttalande.

Försökte sopa igen spåren?

Bedömare spekulerar nu kring huruvida Elon Musk inte bara köpt ett företag, utan även köpt bevisbördan för ett brottmål där Twitters ledning kan åtalas för systematiska brott mot grundlagsstadgade medborgerliga rättigheter.

Fox News-värden Sean Hannity kommenterade utvecklingen under torsdagen och antydde att Twitter försöker ”sopa igen spåren” innan Elon Musks övertagande är klart.

”Konservativa på plattformen – helt plötsligt från ingenstans – njöt av ett massivt uppsving i följare och interaktioner,” sa Hannity och förklarade ”Till exempel, på bara två dagar fick Donald Trump Jr. – wow, magiskt – han fick 200 000 nya anhängare. Det är ungefär en ökning med 2 000 procent dagligen. Wow. Det är nästan som om Twitter-anställda hävde ett brett antikonservativt, anti-Trump-skuggförbud – som vi alla visste pågick ändå – i ett försök att täcka deras spår innan den nya chefen tar över.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:41

Nyhetssändning 19 september

00:04:36

Nyhetssändning 5 september