Twitter står upp för yttrandefrihet – Putin tillbaka

Elon Musk tillåter nu ryska regeringskonton och president Putin att använda Twitter. Antingen är yttrandefriheten total eller så är den inte alls.

Innan Elon Musk köpte Twitter i slutet av oktober 2022 var censuren utbredd på plattformen. Otaligt många konton var avstängda, shadowbannade eller på andra sätt begränsade.

Putin stoppades 2022

Under 2022 meddelade Twitter att alla regeringskonton från stater som begränsar möjligheten till fri information eller är inblandade i konflikter skulle få sanktioner riktade mot sina twitterkonton.

Sanktionerna innebar att kontona inte skulle rekommenderas, visas i sökresultaten eller dyka upp i användarnas tidslinjer. Konton skulle med andra ord begränsas och censureras.

Detta var något som drabbade ryska regeringskonton, däribland konton tillhörande Ryssland president Vladimir Putin, efter att landet invaderade Ukraina i februari 2022.

Musk häver sanktionerna

Elon Musk. Foto: Wikipedia/ NORAD and USNORTHCOM Public Affairs
Elon Musk. Foto: Wikipedia/ NORAD and USNORTHCOM Public Affairs

När Elon Musk köpte Twitter i slutet av oktober 2022 lovade han att yttrandefriheten åter skulle gälla på plattformen. Ganska omedelbart efter övertagandet började Musk att upphäva tidigare censur och återetablera konton som blivit borttagna under tidigare ägare.

Under förra veckan rapporterades det att Twitter lättat på begränsningarna för ryska och kinesiska regeringskonton har hävts. Detta gäller även medier som är starkt förknippade med respektive stater så som Russian Today och Global Times, rapporterar The Telegraph.

Numera kommer användarna att kunna se och integrera med Putins twitterkonto precis som med andra twitterkonton.

Musks ställningstagande för yttrandefriheten irriterar

Att Twitter, under Elon Musk, har tagit ställning för yttrandefrihet är något som blivit hyllat världen över och plattformen är mer populär nu än någonsin tidigare.

Men det är inte alla som uppskattar att det fria ordet tillhör alla, utan flera ur finanseliten har kritiserat utvecklingen. Antingen är yttrandefriheten total eller så finns den inte alls. Om den börjar att kringsskäras så att vissa åsikter eller personer inte accepteras går det inte längre att kalla det yttrandefrihet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter