Tysk general: För stort fokus på vapen

Den före detta tyska generalen Erich Vad varnar för att västerländska politiker är alltför fokuserade på vapenleveranser, istället för att nå en diplomatisk fred med Ryssland. Om inte diplomati används finns risken att bandet mellan Ryssland och Kina istället stärks.

Den senaste tiden har ett stort fokus legat på att Tyskland dröjt med att ge besked om tillstånd för andra länder att skicka den tyskutvecklade Leopard 2 till Ukraina. Under söndagen gav dock utrikesministern Annalena Baerbock beskedet att Tyskland inte skulle stå i vägen om Polen vill skicka stridsvagnar.

Nu varnar dock Erich Vad, före detta tysk general och politisk rådgivare till Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel, för att ett alltför stort fokus ligger på att skicka vapen till Ukraina, snarare än att försöka nå en diplomatisk fred. Risken är att allt tyngre vapen kan eskalera och förlänga kriget, säger han i en intervju i SVT Agenda.

Han är kritisk till den ryska invasionen, men har trots det anklagats för att gå Vladimir Putins ärenden när han har förespråkat förhandlingar. Vad han dock vill är att få in Ryssland i den ”europeiska fredsordningen” och undvika att ryssarna istället närmar sig Kina och alltmer vänder ryggen mot Europa. Enligt Vad är de europeiska politikerna alltför kortsiktiga när det gäller politik och strategi. Det enda de tänker på är vapenleveranserna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter