Tysk minister vill censurera Twitter

Tysklands digitalminister träffade Elon Musk i San Francisco i veckan. Digitalministern säger att han känner sig lugnad efter att Elon Musk ska ha gått med på att acceptera EU:s lagar om att förhindra spridning av desinformation.

Volker Wissing, Tysklands digitalminister och tillika ledare för det liberala partiet FDP utryckte så sent som i december, oro över Elon Musks övertagande av Twitter. Wissing sade i en intervju att han var osäker på om han skulle fortsätta att använda plattformen.

Nu verkar Wissing dock ha lugnat ned sig efter att ha träffat Elon Musk i San Francisco under veckan. I ett möte har Elon Musk enligt ministern bekräftat att plattformen kommer att ta bort desinformation i enlighet med EU:s censurlagar skriver Wissing i ett inlägg på Twitter.

Elon Musk har själv inte kommenterat om uppgifterna stämmer.

Okomplicerat? Nej knappast!

De gångna åren har gett flera exempel på hur information klassificerats som desinformation, enligt amerikanska och europeiska myndigheter, men som i själva verket har visat sig vara bevisbara fakta.

Att en myndighet eller annan institution ska avgöra och hindra att information når allmänheten är problematiskt och riskerar att missbrukas av personerna som gör bedömningen.

Att hindra spridning av fakta utifrån påståendet att detta utgör desinformation, är i sig desinformation.

Flera allvarliga exempel på missbruk eller misstag

Nyheten om den barnpornografi som hittades presidentsonen Hunter Bidens laptop är ett exempel. Denna nyhet utgjorde enligt den amerikanska myndigheten FBI desinformation och Twitter ombads därför ta bort nyheten från sin plattform. Senare visade sig informationen vara bevisbara fakta, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Nyheten om dödligheten i hjärtmuskelinflammation till följd av COVID-19 vaccin är ett annat exempel. Denna nyhet utgjorde enligt den svenska myndigheten MSB desinformation, men visade sig vara grundad på evidensbaserat fakta, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Frågan är då om EU:s censurlagar även är ämnade att gälla de institutioner och individer som bedriver desinformation genom att hindra spridande av evidensbaserad fakta?

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter