Tysk polisutredning kring Nord Stream fortsätter misslyckas

Det var den allvarligaste terrorattacken på många år – och ändå finns det fortfarande ingen officiell information om gärningsmännen som var ansvariga för sprängningen av tre av de fyra Nord Stream-ledningarna i september. Tysklands regering gör allt för att begrava episoden och påstår att även den fjärde ledningen är obrukbar.

Schweiziska Weltwoche rapporterar om två ”mörka skepp” i området kring explosionerna den 26 september i år. Företaget Space Know i Prag har identifierat två 130 meter långa fartyg med avstängda transpondrar som seglade på platsen strax före explosionerna.

Chefen för Space Know, Jerry Javornicky förklarar för tidningen
De hade sina signaler avstängda, vilket betyder att det inte fanns någon information om deras rörelse, och de försökte dölja sin plats och allmän information från världen.

För att förhindra kollisioner på öppet hav är AIS, Automatic Identification System, obligatoriskt över hela världen för fartyg över en viss storlek. Den skickar en signal som kan spåras online när som helst. På så sätt kan var de flesta fartyg befinner sig i realtid. Fartygen i fråga hade stängt av den enheten. Även svenska örlogsfartyg stävde runt i området med transpondrarna än på och än avstängda.

Spårades med elektromagnetiska vågor

Ändå lyckades Space Know upptäcka fartygen tack vare en speciell teknik. Företaget använder en analysmetod tillsammans med European Space Agency: Satelliter skannar havet med elektromagnetiska vågor. De resulterande representationerna liknar fotografier.

Systemet används för att till exempel bekämpa illegalt fiske eller spåra upp smugglare. Normalt leder upptäckten av sådana fartyg till en sökoperation. Närmsta hamnar anropas och uppmanas att göra hamnstatskontroller. Inspektörer går ombord och tar fartygen i beslag om de misstänkter oegentligheter. Men detta gäller bara när allvarliga brott är under misstanke. När det gäller en sprängning av mellaneuropas främsta energikälla och därmed att besegla ödet för nästa generation av Tysklands tunga industri råder istället högsta möjliga tystnad. Frihetsnytt har rapporterat om de industriella följderna av sprängningen.

Vad göra med fjärde röret?

En annan oklarhet gäller det fjärde röret i rörledningssystemet. Är det intakt? Detta skulle kunna lösa en del av Tysklands energikris redan nu. Men den tyska regeringen – på fråga från AfD i parlamentet – vill inte höra talas om något fjärde rör. De påstår med expertmin att de ”negativa effekterna” av explosionerna på det fjärde röret är ”sannolika”. Ryssland, som har hand om tekniken och rimligen borde veta bäst, säger att det fjärde röret fungerar utmärkt.

När det gällde de mörka fartygen kom en fråga från Sahra Wagenknecht, en förnuftig kommunist i förbundsdagen som ville veta om det var Nato-fartyg som befunnit sig i området vid tidpunkten för attacken. Statssekreterare Patrick Graichen från ekonomiministeriet, lett av Robert Habeck från det tyska miljöpartet Die Grünen, slingrade sig som en ål. Det miljövänliga svaret blev att
Den efterfrågade informationen berör sekretessintressen som är särskilt i behov av skydd som statens välfärd vida överväger den parlamentariska rätten till information.
Statssekreteraren lade till att ”Den begärda informationen är föremål för begränsningarna i tredjeparts-regeln som styr internationellt utbyte av underrättelseinformation.”
Dessutom fick hon veta att
Om informationen blev känd skulle det göra det avsevärt svårare att utreda underrättelsetjänstens verksamhet i och mot Förbundsrepubliken Tyskland.

Det finns heller inget nytt från Nord Streams AG:s högkvarter i Schweiziska Zug. Bolaget, som tappade sin affärsmodell till följd av attackerna, består av ett internationellt konsortium av fem stora energibolag. Ryska Gazprom och tyska energijätten Eon är bland andra. De visar tålamod: förutom de tillstånd som de har utfärdat för att utforska skadeplatsen läcker ingenting ut. Det är också tyst om frågor om försäkringar som skulle behöva betala.

Ett ledsamt skådespel

Omedelbart efter attacken anklagade USA-trogna tyska politiker Ryssland för sabotage av sin egen gasledning, vilket fick kommentatorer på sociala medier att vika sig dubbla av skratt.

USA:s utrikesminister Antony Blinken beskrev för sin del attacken som en ”stor möjlighet” för USA, som nu skulle kunna leverera mer gas till Europa. Bedömare instämmer med den tyske prinsen Heinrich Russo av Reuss: Tyskland är inte stort mer än en amerikansk ockupationszon. Som Frihetsnytt tidigare rapporterat sitter den gode prinsen sedan en vecka bakom lås och bom.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter