lördag, 1 oktober, 2022

Tyska finansinspektionen gör tillslag mot Morgan Stanley

Kontor och bostäder genomsökta av 75 poliser

Under gårdagen genomfördes ett tillslag mot Morgan Stanleys huvudkontor i Frankfurt am Main, som en del av deras bredare undersökning av den kontroversiella Cum-Ex-skandalen som kostat tyska staten flera miljarder euro. Myndigheterna genomsökte ett bankkontor och två bostäder, enligt en talesman för Kölns åklagare. Mer än 75 poliser deltog i aktionen, sade han.

Åklagare i Köln undersöker just nu omkring 1 500 finanstoppar och har satt ökad press på internationella banker. Under mars gjordes ett polistillslag mot Barclays kontor i Frankfurt am Main bara några dagar efter att Bank of America lokaler granskades.

Vad är Cum-Ex-skandalen?

Cum-Ex var en handelsstrategi som förskingrade minst 10 miljarder euro i oegentliga skatteavdrag. Uppkallad efter den latinska termen för ”Med-Utan”, drog affärerna fördel av tyska skattelagar som verkade tillåta flera investerare att kräva återbetalning av en skatt på utdelningar som bara betalades ut en gång. Tyskland reformerade sin skattepolitik avseende Cum-Ex redan år 2012 och alla rättsfall som härrör till skandalen har begåtts innan reglerna ändrades.

Även om Cum-Ex-skandalen begicks för över ett årtionde sedan, så är den fortfarande dagsaktuell för finansbranschen i Tyskland. Deutsche Bank AG är en annan stor långivare som står inför dess återverkningar. En rådgivningsfirma rekommenderade under helgen att företagets aktieägare inte skulle bevilja ansvarsfrihet åt ledningens agerande under det senaste året, och citerade Cum-Ex som en av anledningarna. Tysklands högsta domstol stödde förra veckan den retroaktiva tillämpningen av lagar för att hjälpa staten återkräva felaktiga utbetalningar.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:01

Nyhetssändning 23 september

00:04:14

Nyhetssändning 22 september

00:04:47

Nyhetssändning 21 september