Polisräd mot Deutsche Bank efter anklagelser om greenwashing

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt genomsöks av tysk polis – pressen ökar på bankens högsta kapitalförvaltningschefer.

Den tyska federala polisen slog till mot Deutsche Bank AG och dess kapitalförvaltningsgren, DWS Group, i Frankfurt, Tyskland. DWS har mött anklagelser om ”greenwashing” sedan företagets tidigare hållbarhetschef bedrivit falsk marknadsföring om hur mycket kapital som allokerats till ”hållbara” investeringar.

Bloomberg rapporterar att tillslaget på tisdagsmorgonen mot Tysklands största långivare och dess underenhet, DWS, är direkt relaterad till greenwashing, även om exakt vad den federala polisen utreder och vilka anställda som de fokuserar på är okänt.

DWS tidigare hållbarhetschef, Desiree Fixler, offentliggjorde förra året hur företaget överdrev sin användning av hållbara investeringskriterier för att förvalta sina tillgångar. Bland annat har DWS påstått att hundratals miljarder av dess förvaltade kapital var integrerade i klimatsmarta och etiskt/socialt gynnsamma program. DWS har sedan dess förnekat påståendena men ändå slutat beskriva sig på detta sätt. Men anklagelserna från Fixler fick enligt uppgift USA:s tillsynsmyndighet för värdepappersmarknaden, Securities and Exchange Commission, SEC, och tyska finanstillsynsmyndigheten, BaFin, att undersöka Deutsche Banks tillgångsförvaltning.

Frankfurts åklagarmyndighet meddelade att utredningen hade ”utlösts av rapporter i internationella och nationella medier om att kapitalförvaltaren DWS, när den marknadsförde så kallade ”gröna finansiella produkter” hade sålt dessa finansiella produkter som ”grönare” eller ”mer hållbara” än de faktiskt var.”

”Efter granskning har tillräckliga faktiska bevis framkommit för att, i motsats till vad som framställts i bankens marknadsföring för DWS-fonder, klimatåtgärder inte alls har beaktats i ett stort antal investeringar”, säger åklagarmyndigheten som kallar detta för ”prospektbedrägeri”.

Gårdagens polistillslag involverade cirka 50 poliser och riktade sig mot ännu oidentifierad DWS-personal och chefer. Detta en månad efter att Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt genomsöktes på grund av misstänkt penningtvätt och samma dag som fem personer greps vid ett tillslag mot Nordeas huvudkontor i Oslo.

Greenwashing, eller gröntvättning innebär att den som bedriver en verksamhet försöker skapa en bild av att vara miljövänlig genom att i sin marknadsföring belysa enskilda miljövänliga insatser. En vidtagen obetydlig miljöåtgärd kan framhävas medan andra större miljöstörningar som företaget orsakar inte belyses.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter