Tyskland fruktar att Nord Stream 1 kan stängas av

Energiministern i Tyskland uttrycker oro för att ryska Gazprom kan stänga av Nord Stream 1 inom några veckor

Europeiska unionen har denna vecka anklagat Ryssland för att planera ”skurkaktiga drag” när det gäller att sänka Gazproms leveranser till Europa, eller med andra ord fortsätta att använda energisektorn som en konfliktyta. Den ryska statsledningen har konsekvent svarat med variationer av mantrat ”vår gas, våra regler”.

Detta efter att Moskva i förra veckan minskat gasflödet genom Nord Stream 1 med 40 procent samtidigt som man hänvisar till tekniska problem, vilket leder till en fyr- till sexfaldig ökning av marknadspriserna, baserat på tyska energitjänstemän.

”Gas är nu en bristvara i Tyskland”, sa den tyske ekonomiministern Robert Habeck vid en presskonferens på torsdagen samtidigt som han varnade för att hans land nu närmar sig krisnivåer som kan leda till att myndigheter överväger gasransonering.

Habeck bekräftade att de senaste dagarna har det skett en ”betydande försämring av gasförsörjningssituationen” – efter att Gazproms Nord Stream 1 också nu måste genomgå vad det ryska energibolaget har planerat som ”årligt underhåll” under en period av tio dagar, från 11 juli till 21 juli.

Berlin befarar dock att reparationer på nyckelrörledningen är ett svepskäl och ser istället att det är ett ryskt knep för att öka trycket på Europa, vilket ger vika för rädslan för att sagan skulle kunna sluta i att Ryssland stoppar sina gasleveranser helt och hållet i samband med det årliga underhållet.

Habeck tillfrågades i en intervju denna vecka med tyska TV-bolaget ZDF om sannolikheten att Ryssland på konstgjord väg förlänger reparations- och underhållsperioden: ”Jag skulle ljuga om jag sa att jag utesluter det. Faktum är att Putin gradvis har minskat mängden gas mer och mer”, svarade han.

Forcerad splittring

Enligt den tyske ekonomiministern försöker Putin utnyttja reparationen av Nord Stream 1 för att driva in en kil bland europeiska allierade. Putins plan är att sätta press på marknaden för att göra priserna i Europa högre. Enligt Habeck handlar det främst om att väcka social oro och bryta sammanhållningen. Han vill försäkra sig om att Putin ”inte vinner”, sa ekonomiministern till ZDF heute Journal. Åtgärder vidtas också för att säkerställa samhällets enhet.

I detta samtalsklimat åtföljs alla ”tekniska” stopp av en känsla av panik på den tyska sidan, eftersom Tyskland redan befinner sig i sin andra risknivå i en tregradig skala avseende störningar i gasförsörjningen. Även den internationella energimyndigheten, IEA, har stämt in i denna riskbedömning.

Medan Tyskland erkänner att stoppet av Nord Stream 1 är planerat och förväntat, är rädslan att även den minsta fortsatta förseningen bortom denna punkt kan visa sig vara katastrofal, vilket nästan skulle garantera en nationell brist på gas så snart som mitten av december, enligt förutsägelserna från tyska industriövervakare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter