Tyskland gör Microsoft olagligt i skolor

Tysk myndighet anser inte att Microsoft 365 är lämpligt att använda i landets skolor. Stockholms stad stoppade Microsoft 365 redan i januari tidigare i år.

Microsoft 365 används frekvent över större delar av västvärlden av både skolor, myndigheter och arbetsplatser men också privatpersoner. Enligt Microsoft själva så använde 50 procent av Sveriges kommuner deras programvara Microsoft 365 2021.

I en färsk rapport skriver den tyska dataskyddsmyndigheten DSK att molnplattformen Microsoft 365 bryter mot EU:s dataskyddsförordning GDPR. Vidare anser inte DSK att plattformen bör användas i de tyska skolorna. Detta rapporterar Computer Sweden.

Microsoft har fått kritik tidigare för bristande säkerhet

I augusti 2021 gick flera tunga svenska myndigheter ut och sa nej till att använda Microsoft Teams för att det säkerheten var bristfällig. Några av bristerna var att svenska personuppgifter riskerade att hamna hos amerikansk underrättelsetjänst.

I januari 2022 meddelade Stockholms stad att Microsoft inte kommer att införas i dess förvaltningar och bolag på grund av bristande säkerhet. Skället till detta var att Stockholms stad inte kunde garantera skyddet av känsliga personuppgifter.

Även franska myndigheter tar bort Microsoft

Ingen version av Office 365 eller Google Workplace, varken gratis- eller betalversion, kommer att få användas i franska skolor, med anledning av den stora mängd personlig information som dessa samlar in och lagrar på amerikanska servrar. Detta beslutade Frankrike tidigare denna månad.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter