Tyskland kan låna 100 miljarder för att köpa ut Gazprom Germania

Miljardstöd behövs för att hålla igång Gazproms verksamhet efter att myndigheterna tog över energibolagets verksamhet i Tyskland

Tyskland kan komma att öka sin statliga belåning med över 100 miljarder kronor för att köpa ut en före detta enhet i Rysslands energijätte Gazprom Germania, som den tyska regeringen exproprierade tidigare i år.

Gazprom Germania var den ryska energijättens dotterbolag i Tyskland fram till för några månader sedan, när den tyska regeringen placerade Gazprom Germania under den tyska energitillsynsmyndighetens förvaltare för att säkerställa försörjningstryggheten efter att Ryssland invaderade Ukraina.

Förra månaden stoppade Ryssland gastillförseln till Gazprom Germania som vedergällning för västerländska sanktioner, eftersom Ryssland införde sanktioner mot Gazproms dotterbolag i Europa och förbjöd dem att leverera rysk gas. Gazprom Germania har flera lagringsplatser i Tyskland, inklusive den största i landet. Utan ekonomiskt stöd kanske företaget inte kan fylla gaslagret till de nivåer som Tyskland och EU kräver före nästa vinter för att förhindra gasbrist.

Tyskland är Europas största ekonomi och en stor köpare av rysk naturgas. I nästan tre månader har den tyska regeringen förberett sig på möjligheten att tillgången på fossila bränslen från Ryssland skulle kunna störas antingen på grund av sanktioner eller repressalier från Moskva för att skära ner – eller helt stänga av – naturgasleveranserna till Tyskland.

Bloomberg rapporterar att den tyska regeringen, via den statliga banken KfW Group, kan godkänna ett lån mellan motsvarande 50 och 100 miljarder kronor till Gazprom Germania. Detta lån kan komma så tidigt som den här veckan, sa källorna till Bloomberg och tillade att planerna inte är slutgiltiga och fortfarande kan ändras.

Tysklands federala nätverksbyrå, Bundesnetzagentur, sa till Bloomberg att de inte skulle kommentera spekulationer och noterade att alla parter som är involverade i Gazprom Germania jobbar intensivt för att hålla igång affärsverksamheten.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter