Tyskland planerar att kräva ansiktsmask varje vinter

Politikerna i Tyskland överväger att införa krav på ansiktsmask varje år mellan oktober och påsk

I en rapport från den tyska tidningen Welt am Sonntag hävdas att den socialdemokratiskt ledda koalitionsregeringen förbereder sig för att anta lagstiftning som kräver att tyska medborgare bär ansiktsmask på offentliga platser från oktober till påsk årligen för att påstås hejda spridningen av luftburna sjukdomar som covid-19.

Som svar på rapporten uttalade hälsominister Karl Lauterbach att även om det inte fanns någon anledning till panik, på grund av de mildare effekterna av nuvarande varianter av viruset, varnade han för att Tyskland kommer att ”ha ännu en höst där vi inte återgår till normalitet.” Med tanke på idén om att implementera ett årligt maskkrav sa Lauterbach:

– Vi förbereder för närvarande reglerna för hösten. Dessa regler kan också sammanfattas som att dessa ansiktsmasker kommer att vara våra vinterdäck. Vi behöver mer än de sommardäck vi satt på och vinterdäcken förbereds.

Det tilltänkta kravet på ansiktsmask hämtar sin främsta inspiration från den så kallade ”O till O”-lagen i Tyskland som kräver att bilister ska utrusta sina bilar med vinterdäck varje år från oktober till påsk. Medan Tyskland har tagit bort de flesta av sina covid-restriktioner kvarstår maskkrav på vissa ställen, såsom på sjukhus, vårdhem och i kollektivtrafik.

De särskilda befogenheter som beviljats den federala regeringen, enligt infektionsskyddslagen, löper ut den 23 september. Detta innebär att förbundsdagen, Tysklands federala parlament, kommer att behöva ersätta eller ändra lagstiftningen för att genomföra ett sådant drag.

Innan ett slutgiltigt beslut om årligt krav på ansiktsmask fattas, sägs politikerna avvakta slutsatserna av en rapport som väntas i slutet av månaden. Rapporten tas fram av en tvärvetenskaplig kommitté av hälsoexperter som bedömer varje restriktionsåtgärd som införts av staten.

Vaccinstatus i Tyskland

Samtidigt uttalade Lauterbach också denna vecka att även om regeringen inte kommer att försöka införa ett vaccinkrav igen – efter att ha misslyckats med det tidigare i år – uppmanas fler människor att träda fram för att ta en andra påfyllnadsdos.

Hälsoministern angav att för närvarande har 80 procent av dem över 60 år inte fått sin fjärde dos och hävdade att alla som vill skydda sig själva eller andra borde ta påfyllnadsdosen, oavsett ålder. Totalt har över tre fjärdedelar av den tyska befolkningen fått antingen en eller två doser vaccin mot covid-19, medan 59,8 procent har fått minst en påfyllnadsdos.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter