Tyskland redo att dra igång kärnkraften igen?

Den tyska regeringen är på väg att vika sig inför den eskalerande energikrisen och starta upp kärnkraftverken igen, rapporterar Bild.

Tysklands regering diskuterar förlängning av livslängden för tre kärnreaktorer, som är planerade för bortkoppling vid årsskiftet. Det är rentav möjligt att man även kan starta upp tre kärnkraftverk som tidigare tagits ur bruk. Det rapporterar tyska Bild som intervjuat chefen för TÜV (tekniska övervakningsföreningen).

Det land som brukar kallas ”Europas ekonomiska motor” har stora problem med att försörja sin industri med elektricitet på grund av den självförvållade europeiska energikrisen. I likhet med bland andra Sverige har Tyskland förklarat ekonomiskt krig mot sin största energileverantör Ryssland och samtidigt stängt ner sin kärnkraft till förmån för så kallad grön energi i form av solfångare och vindkraftverk som nu förfular landskapsbilden överallt. Först efter Rysslands invasion av Ukraina har man börjat ifrågasätta strategins hållbarhet då de ryska gasleveranserna sinat.

Även Tysklands mäktiga miljölobby är beredd att omvärdera situationen och backa från sin kärnkraftsfientliga linje. Tyska ministrar sitter enligt Bild i samtal om hur tillståndet är för tre av de reaktorer som stängts av under de senaste åren och hur snabbt man kan starta upp dem igen. TÜV-chefen Joachim Bühler säger till Bild att reaktorerna behöver viss översyn men att det kan ske ”inom några månader eller veckor”. Han tillade att det inte är en säkerhetsfråga utan ”främst en fråga om politisk vilja”.

Man vill även förlänga livstiden för tre reaktorer som skulle tas ur bruk i slutet av året enligt tidigare planer.

Även i Sverige har vänsterregeringen börjat nosa på kärnkraft igen, men här tycks besluten ta längre tid.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter