torsdag, 6 oktober, 2022

Tyskland skulle stödja Finlands och Sveriges NATO-ansökningar

Den tyske kanslern lovar att Sverige och Finland kan räkna med stöd från Tyskland i Nato-frågan

Sveriges och Finlands statsministrar Magdalena Andersson respektive Sanna Marin besökte under gårdagen Berlin för att möta den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Under presskonferensen efter mötet uttryckte kanslern att Tyskland skulle stödja Finlands och Sveriges ansökningar till Nato. Att Tyskland, som utrikespolitiskt sett inte är stort mer än en amerikansk delstat, inte skulle lägga in något veto mot de nordiska ländernas Nato-ansökningar var självklart och bedömare menar att de kvinnliga statsministrarnas tysklandsresor i första hand hade inrikespolitiska orsaker, som att demonstrera enighet och söka lugna de många väljare som är oroliga för det atomkrig i Skandinavien som kan bli följden av deras nya allianspolitik.

Rysslands före detta president Dmitrij Medvedev varnade den 14 april för att Östersjöregionen inte längre skulle kunna förbli ”kärnvapenfri” om Finland och Sverige går med i Nato. De ryska varningar till Ukraina som under flera år föregick den aktuella invasionen upprepas nu mot de nordiska Nato-kandidaterna.

– Om Sverige och Finland går med kommer längden på Nato:s front mot Ryska federationen territorium mer än fördubblas”, sa Medvedev och noterade att Moskva då tvingas ”på allvar att stärka” mark-, sjö- och luftförsvar mot våra länder.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ryssland starkt trots sanktioner

USA fortsätter sponsra kriget