Tyskland och Luxemburg: Turkiet kommer att säga ja till svenskt Nato-medlemskap

Turkiet kommer att övertygas att säga ja till svenskt medlemskap i Nato. Det säger Tysklands och Luxemburgs försvarsministrar, utan att förklara hur övertalningen ska ske.

Efter gårdagens regeringsbeslut om att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato diskuteras nu frågan vid dagens försvarsministermöte i EU, som alltmer framstår som en systerorganisation till Nato.

Att vara medlem i Nato innebär att Sverige är i militärpakt med totalt 30 länder, bland andra Turkiet. Just Turkiet har samtidigt varit mest tveksamma till ett svenskt medlemskap då de anser att Sverige stöder den kurdiska organisationen PKK. Bedömare har klassat de turkiska signalerna som enbart förhandlingsovertyrer för att ändra Sveriges traditionellt välvilliga hållning mot kurderna, vars huvudorganisation PKK av Turkiet betraktas som terrorister.

Den tyska försvarsministern Christine Lambrecht tror inte att det blir några problem att ”övertyga” Turkiet. Detsamma säger Luxemburgs försvarsminister François Bausch.
– Ingen skulle förstå om vi skulle vägra Sverige och Finland att bli medlemmar.

Hur de båda kvinnliga ministrarna ska övertyga Turkiet är höljt i dunkel eftersom ingen av dem låtsas om den verkliga anledningen till Turkiets konstrande i frågan. Igår krävde den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu att Sverige och Finland ska utlämna misstänkta PKK-terrorister och häva alla vapenembargon mot Ankara, varefter man kommer att stödja ett svenskt medlemskap. Både Sverige och Finland upphörde med all vapenexport till Turkiet efter landets intrång i norra Syrien år 2019.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på resa i USA.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

00:00:50

Natomotståndet växer i Natoländerna