måndag, 26 september, 2022

Tysklands naturgasförhandlingar med Qatar i dödläge

Klimatomställningen av den tyska industrin hindrar länderna från att nå överenskommelser om naturgasförsörjning

Tyskland och Qatar har misslyckats med att nå en överenskommelse om långsiktiga leveranskontrakt för flytande naturgas (LNG), rapporterade Reuters på tisdagen.

Enligt tidningen har försöker Berlin avsluta sitt beroende av rysk naturgas, men kommer trots detta att neka Qatars krav på att teckna avtal med en varaktighet på minst 20 år. Den tyska regeringen hänvisar till den pågående klimatomställningen av den stora tyska industrisektorn och hävdar att denna tidsram motsäger landets avsikter att minska sina koldioxidutsläpp med 88 % till 2040.

En av källorna till Reuters ställer sig frågande till att Tysklands klimatmål över huvud taget framförts i diskussionerna med den lilla oljediktaturen, eftersom sådana argument oftast faller på döva öron och noterade att Tyskland är långt ifrån den enda nationen som är ivriga att säkra naturgasförsörjning från Qatar. Å sin sida vill Qatar också att kontraktet ska förhindra Tyskland från att omdirigera leveranserna till andra europeiska stater, och denna åtgärd är inte välkommen av EU.

Qatar är en av världens största naturgasleverantör. Den stora tyska kraftproducenten RWE har sedan 2016 ett avtal med Qatargas om 1,1 miljoner ton naturgas årligen fram till slutet av 2023. RWE-tjänstemän, såväl som representanter från ett annat tyskt kraftförsörjningsbolag, Uniper, och Tysklands finansminister Robert Habeck besökte Qatar i mars för att säkra ytterligare volymer av naturgasförsörjning, men har hittills inte kommit överens om ett långsiktigt avtal.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:01

Nyhetssändning 23 september

Upprorsstämning i Tyskland

00:04:14

Nyhetssändning 22 september

00:04:47

Nyhetssändning 21 september