lördag, 1 oktober, 2022

Tysklands president inte välkommen i Ukraina

Walter Steinmeier alltför ryssvänlig – lade fram fredsplan 2019

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, som under onsdagen befinner sig i Warszawa, har ställt in det planerade besöket till Ukraina som han tänkt genomföra tillsammans med Polens president Andrzej Duda och de estniska, litauiska och lettiska statscheferna. Steinmeiers medverkan ställs nu in eftersom detta ”inte önskades” av Kievregimen som i sin avvisning kritiserar presidenten för hans varma inställning till Ryssland.

Walter Steinmayer är väl insatt i Ukrainafrågorna och utarbetade redan 2019 en plan för att lösa konflikterna inom landet. Bl.a. föreslog han att ge de rysktalande delarna i öst skulle ges en större självständighet på villkor att de ansluter sig till Ukraina igen, och att demokratiska val under internationellt överinseende skulle hållas. Dåförtiden avvisade den förre presidenten Poroschenko avvisade ”Steinmeier-formeln” med motivet att det inte går att hålla demokratiska val i östra Ukraina men senare påstås att den nuvarande preisdenten Zelensky har visat intresse för den tyska lösningen.

Oleksij Arestovytj, en av Zelenskyjs ”rådgivare”, förklarar att Kievregimen istället önskar besök från den tyske förbundskanslern Olaf Scholz så att de kan ta konkreta praktiska beslut, inklusive om vapenleveranser. Han tillägger att den belägrade staden Mariupols öde hänger på vilka tyska vapen Ukraina får eller inte får, och att ”för varje minut en stridsvagn inte anländer dör och våldtas barn”.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp