Ukraina föreslås få kandidatur till EU – ett första steg mot medlemskap

EU-kommissionen föreslår att Ukraina ska få status som kandidatland till EU – Sverige stödjer förslaget tillsammans med Tyskland, Frankrike och Italien.

Ukraina har under dagen fått grönt ljus från EU-kommissionen efter att den formellt rekommenderade att det krigshärjade landet skulle beviljas ”kandidatstatus” när Kiev strävar efter att ansluta sig till unionen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”Ukraina har tydligt visat engagemang för att leva upp till europeiska värderingar och standarder. Och inledde, före kriget, sin väg mot EU. Vi rekommenderar att ge Kievregimen kandidatstatus, under förutsättning att landet kommer att genomföra ett antal viktiga reformer.”

Den högsta EU-tjänstemannen sa att Ukraina redan hade implementerat 70 procent av EU:s ”regler, normer och standarder” men noterade att Kiev hade lite mer arbete att göra när det gäller ”lag och ordning, oligarker, korruptionsbekämpning och grundläggande rättigheter.”

Ukraina, tillsammans med Moldavien och Georgien, begärde formellt att få gå med i EU bara några dagar efter att Ryssland invaderade den före detta sovjetrepubliken i februari. Moldavien, som också har fått direkta hot från Moskva, rekommenderades dessutom ”kandidatstatus” av von der Leyen. Georgien däremot rekommenderades inte att få kandidatstatus och istället rådde kommissionens ordförande dem att utarbeta en plan som visar en ”klar väg mot strukturreformer.”

Ledare från samtliga 27 EU-länder kommer att diskutera von den Leyens rekommendation nästa vecka i Bryssel under ett toppmöte. Tre av de största EU-makterna; Frankrike, Tyskland och Italien, har alla visat att de stödjer Kiev och besökte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under gårdagen.

Även om Ukraina verkar ha ett brett stöd för att gå med i EU, är det fortfarande oklart hur snabbt de faktiskt skulle kunna föras in som formell medlem av unionen. Sveriges utrikesminister Ann Linde har godkänt Ukrainas status som kandidatland till unionen, men ställer sig i övrigt bakom de krav som EU-kommissionen lagt på Kiev.

Vissa politiska partier i Sverige har krävt att regeringen driver frågan om ukrainskt EU-medlemskap istället för att bara passivt stödja den, varvid utrikesministern ordagrant har upprepat von den Leyens repliker.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter