Ukraina hävdar att Ryssland bombade köpcentrum

Flygattack mot köpcentrum i Ukraina inträffar dagar efter att Ryssland varnat för nya falskflagg-attacker

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdade under gårdagen att ryska flyganfall förstörde ett fullsatt köpcentrum med ett antal offer som är ”omöjligt att föreställa sig”. ”Ockupanterna avfyrade raketer mot köpcentret, där det fanns mer än tusen civila”, skrev Zelenskyj på Telegram med tillhörande video av köpcentret som brinner i Kremenchuk.

Ryssland fortsätter att ta ut sin maktlöshet på vanliga medborgare. Det är meningslöst att hoppas på adekvathet och mänsklighet från deras sida, tillade Zelenskyj.

Flyganfallet, som enligt Ukraina hittills har resulterat i 2 döda och 20 skadade, skedde tydligen bara tre dagar efter att Rysslands försvarsministerium varnade för att ukrainska styrkor samarbetar med västerländska medier för att arrangera en ”falskflagg-attack” i syfte att skylla på Ryssland.

Påstådd falskflagga

Ukraina kommer snart att släppa lös ytterligare en cynisk provokation med dödsfall bland civilbefolkningen för att anklaga den ryska väpnade styrkan för att bedriva urskillningslösa attacker mot civila anläggningar”, skrev det ryska försvarsministeriet på Telegram i torsdags.

– Vi varnar det så kallade civiliserade västerlandet i förväg för att de ovan nämnda och andra provokationer från de ukrainska myndigheterna om ”ryssarnas grymheter” snart kommer att spridas brett genom västerländska medier och i olika format på Internet.

Rysslands försvarsministerium lyfte också fram sin policy att undvika civila offer, vilket framgår av deras långsamma framsteg under de inledande stadierna av dess militära operation i Ukraina, såväl som många rapporter om att underlätta humanitära evakueringskorridorer i städer som Mariupol, Charkiv, Severodonetskaya, Kiev och andra under de senaste 90 dagarna.

– Vi upprepar att de ryska väpnade styrkorna ger omfattande hjälp och stöd till civilbefolkningen, behandlar dem med stor medmänsklighet och inleder aldrig några attacker mot den civila infrastrukturen under den speciella militära operationen, tillade ministeriet.

När det gäller frågan om vem som tjänar på detta rapporterade luftangrepp, har en sådan attack ingen mätbar strategisk fördel för Ryssland. Ukraina, å andra sidan, skulle kunna vinna på denna typ av attack genom att utnyttja den västerländska allmänhetens känslor, vilket leder till mer extern finansiering och logistiskt stöd. Faktum är att Ukraina har visat ett mönster av att skylla Ryssland för attacker mot civila, vilket så småningom resulterade i motsvarande 540 miljarder kronor i militärt bistånd till landet enbart från USA.

Liknande exempel

Till exempel anklagade Ukraina den ryska krigsmakten för att ha bombat en teater i Mariupol i mars, som de först hävdade dödade 1 000 civila. Efterföljande rapporter från ögonvittnen och överlevande hävdade dock att antalet offer var betydligt lägre och att byggnaden i själva verket förstördes av enheter från Azovbataljonen.

Den ryska arméns presstalesman, Generalmajor Igor Konashenkov, sa också att ”tillförlitlig information” från lokalbefolkningen tydde på att Azov-militanter sprängde teaterbyggnaden själva för att sedan anklaga Ryssland.

I början av april anklagade Ukraina den ryska krigsmakten för att urskillningslöst skjuta ner civila på Butjas gator, trots att stadens borgmästare bara en dag innan publicerade videor på sociala medier där han firade stadens befrielse, där inga civila dödsoffer syntes på gatorna. Ryssland har förnekat all inblandning i Butja-massakern och kallade det en ”iscensatt provokation” som syftar till att stärka västvärldens stöd till Ukraina.

I ett annat exempel erkände en ukrainsk tjänsteman just denna månad att han ljugit om att ryska trupper begår massvåldtäkt mot civila i ett försök att få mer militär hjälp från västländer – lögner som förstärktes av CNN och Washington Post.

Övergrepp mot civila

I ett uppdaterat uttalande som släpptes under gårdagen på Telegram hävdade Rysslands försvarsministerium, utan att direkt ta upp anklagelserna om flygangrepp i köpcentret, att ukrainska styrkor riktar in sig på sina egna civila och särskilt civila i Donbas-regionen med ström- och livsmedelsbrist för att uppnå sitt mål att förlama det ryskockuperade territoriet.

Är det möjligt att Ryssland genomförde ett luftangrepp på ett köpcentrum fullt med civila? Säkert. Men med tanke på Ukrainas mönster att sprida propaganda och falska rapporter om Ryssland, är det klokt att förbli skeptisk, särskilt eftersom Ryssland är avstängt från de flesta sociala medier och därmed inte kan överföra sin sida av historien till befolkningarna i västvärlden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter