Ukraina hemlighåller sina militära operationer för väst, trots miljardstöd

Trots vapenleveranser och miljardstöd: Kiev vägrar informera västvärlden om sina operativa planer

Nuvarande och tidigare tjänstemän uppger att amerikanska och brittiska underrättelsetjänster har en mycket bättre bild av Rysslands militära operationer än Ukrainas. Även i samtal på hög nivå med försvarsminister Lloyd Austin och Joint Chiefs ordförande general Mark Milley har ukrainska tjänstemän bara delat med sig av sina övergripande strategiska mål, inte sina operativa planer.

Washington och London rapporteras ha så bristande kännedom om Kievregimens militära operationer att de har försökt ta reda på information från andra länder som verkar i Ukraina, träningssessioner med ukrainska styrkor och till och med från den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys offentliga kommentarer.

Informationsluckor inom underrättelsetjänstkollektivet kan göra det svårare för globalisterna i väst att bestämma hur militär hjälp ska riktas eftersom de skickar vapen för miljardbelopp till Ukraina utan att veta var dessa hamnar eller hur de används. Amerikanska tjänstemän har sagt att ”den ukrainska regeringen gav dem få hemligstämplade genomgångar eller detaljer om deras operativa planer, och ukrainska tjänstemän erkände att de inte berättade så mycket för amerikanerna.”

Medan Zelensky och hans kumpaner ständigt gör påståenden om tillståndet för Rysslands styrkor, har uppgifter som antalet ukrainska offer varit en noga bevakad hemlighet, tills helt nyligen. I förra veckan berättade Zelensky att Ukraina förlorar mellan 60 och 100 soldater varje dag när striderna mot Ryssland rasar i öster.

De amerikanska tjänstemännen uttalade vidare att Kiev vill projicera en bild av styrka till sina nära partners, så att de fortsätter att ge militärt bistånd. Rapporten anger att bristen på västerländsk insyn beror på att västmakterna har fokuserat sin underrättelsekapacitet på att användas mot motståndare som Ryssland, samtidigt som de hjälper partners som Ukraina att öka sina egna underrättelsetjänster.

Trots bristen på en tydlig bild av vad som händer i Ukraina, fortsätter USA att ösa in vapen i landet. I den senaste upptrappningen av militärt bistånd sa Bidenadministrationen att den kommer att skicka raketsystem till Ukraina som kan träffa mål upp till 80 kilometer bort. Utöver bristen på kunskap om Ukrainas militära verksamhet finns det heller ingen tillsyn över de miljarder i vapen som USA skickar till landet, något som både Interpol och Europol riktat skarp kritik mot.

CNN rapporterade i april att USA har ”nästan noll” förmåga att spåra de vapen som de skickar när de väl kommer in i Ukraina. En källa som informerade underrättelsetjänsten beskrev det som att man kastade vapnen i ett ”stort svart hål”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter