Ukraina och Ryssland skriver på avtal om matexport (?)

Trots kriget i Ukraina har de stridande parterna mötts i Turkiet för att försöka få till stånd ett avtal om att avhjälpa den globala matkrisen. Idag ska det undertecknas.

Idag, fredagen den 22 juli, ska företrädare för Ukraina och Ryssland underteckna ett avtal för att bryta den matkris som påverkat hela världen, skriver bland andra BBC.

Det är det första försöket på länge att sätta sig vid förhandlingsbordet. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres anlände till Istanbul under torsdagen för att närvara vid ceremonin i det storslagna Dolmabahce-palatset vid Bosporen.

”Avtalet om spannmålsexport, avgörande för den globala matsäkerheten, kommer att undertecknas i Istanbul under överinseende av president Erdogan och FN:s generalsekreterare Guterres tillsammans med ukrainska och ryska delegationer”, skriver den turkiske presidentens talesman Ibrahim Kahin på Twitter.

En ukrainsk parlamentsledamot som är inblandad i avtalet uttryckte sig dock försiktigt.

– Vi har inget avtal ännu. Vi litar inte alls på ryssarna. Så låt oss vänta tills imorgon [fredag] för ett slutgiltigt beslut och [hoppas] att det inte blir något motstånd från ryssarna och ändringar i sista minuten, sade Oleksyj Hontjarenko från Odessa till BBC igår.

– Jag håller tummarna för att vi har ett avtal imorgon och att ryssarna respekterar det, tillade han.

Avtalet inkluderar möjligheter för ukrainska fartyg att eskortera lastfartyg med spannmål genom minerade vatten utanför hamnstäder, vapenstillestånd medan fartygen är i rörelse, och att Turkiet med hjälp av FN inspekterar fartygen för att se till att de inte smugglar vapen.

Avtalet ska även hjälpa Ryssland att exportera spannmål och gödsel via Svarta havet.

FN och Turkiet har förhandlat i två månader för att få avtalet till stånd.

Ukraina hävdar att den ryska flottan hindrar export av spannmål, något Ryssland förnekar. Istället skyller Ryssland på ukrainarnas egen minering av farvattnen och västerländska sanktioner mot Ryssland.

Enligt Ukrainas FN-ambassadör Serhij Kyslytsja kommer avtalet att tillåta exporten av 20 miljoner ton spannmål via ukrainska hamnar, om det undertecknas och respekteras.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter