Ukraina oroar sig för rysk offensiv i väst

Sedan vitrysslands markstridskrafter under förra veckan började röra sig mot landets södra gräns har ukrainska politiker varnat för en förestående framstöt därifrån. Syftet skulle vara att klippa av det västliga vapenflödet från Polen.

Ryssland och Ukraina är nära allierade och trots att president Alexander Lukasjenko förklarat att han ”inte har några planer” för att ingripa i Ukrainakriget föreligger en viss osäkerhet – det hör till ovanligheterna att länder schemalägger sina invasionsföretag offentligt. Mycket av Vitrysslands krigsmakt befinner sig nu i obehaglig närhet till Ukraina.

Vid ett besök i Brest, nära gränsen till Polen, inspekterade Lukasjenko vitryska drönare och annan militär utrustningj. Men han förklarade att det skulle vara ”oönskat” om sådan utrustning kom att användas i Ukraina – detta enligt New York Times. Presidenten hänvisade till ukrainarna som ”vårt eget folk”, vilket är samma inställning som Vladimir Putin givit utryck för. De ser Ukraina, Ryssland och Vitryssland är en enda slavisk nation som beklagligt nog i historien blivit uppdelad genom sina fienders intriger.

Ryska bekantskaper inom denna redaktion säger att många äktryska soldater känner ett obehag inför att kämpa mot ukrainare – för dem känns det hela som ett inbördeskrig som de tycker att politikerna borde kunnat undvika.

Militärtransport på väg söderut i Vitryssland 10/10 2022. Källa Xoakim Flores.

Rysk eller vitrysk utrustning?

Ukrainska underrättelsekällor har sagt sig veta att den vitryske presidenten är kategoriskt emot att sätta in sitt lands trupper i Ukraina. Om något ska göras via Vitrysslands territorium får Ryssland sköta detta självt ska han ha förklarat för sin ryske presidentkollega.

På sociala medier finner man många bilder på militärtransporter i Vitryssland. Men vilka som består av egen respektive rysk utrustning är svårt att veta. Det står i vart fall inte Z på några av fordonen. Brobyggnadskompaniet nedan är med säkerhet ryskt eftersom bilden är tagen på väg från Ryssland in i Vitryssland.

Vitryssland har förbjudit all skogsvandring i den del
av landet som gränsar till Ukraina.

Syfte – att stoppa västmakternas vapenleveranser

Enligt Ukrainas generalstab vore skälet till en invasion via Vitryssland att skära av västerländska vapenleveranser till Ukraina, som idag sker över gränsen mot Polen. Nu när den ukrainska militärindustrin till stor del är förstörd och de gamla sovjetiska vapnen håller på att ta slut, är Ukrainas väpnade styrkor beroende av västerländsk materiel. Om flödet av vapen och ammunition från väst stängs av kommer kriget att vara slut inom 2-3 månader, menar generalstabens talesman.

För att stoppa vapenflödet måste trupperna från Vitryssland nå Stryi. Först då kan man stänga av försörjningen från Polen. Ungern kommer förmodigen inte att tillhandahålla sitt territorium men om så ändå sker är fordras transport genom två bergspass vilket ger en lättangripen flaskhals. Leveranser genom Rumänien kommer att förbli möjliga, men räcker inte för att upprätthålla det stora flöde av ammunition och utrustning som behövs för de intensiva striderna.

Orkar Ryssland?

Enligt generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina har de kombinerade styrkorna från Vitryssland och Ryska federationen kraft nog att genomföra den misstänkta planen.

De västliga bedömare som intervjuas i New York Times tror motsatsen. Där lutar man att alternativet att Vitrysslands truppsammandragningar har som enda syfte att oroa den ukrainska sidan och få den att binda mer trupper på sin sida om gränsen. På det sättet hjälper man Ryssland eftersom dessa trupper inte kan vara till besvär för Ryssland på huvudfronten i öst.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter