Ukraina stoppar all export av naturgas, kol och eldningsolja

Kiev befarar att energikrisen kan leda till den svåraste vintern i landets historia

På måndagen tillkännagav den ukrainska regeringen genomförandet av en åtgärd som stoppar all dess export av gas, kol och eldningsolja, med hänvisning till störningar och en inhemsk försörjningskris på grund av den ryska invasionen.

Det är nu, under tid av krig, förbjudet att exportera dessa varor anger den officiella regerings-resolutionen, som är resultatet av ”Ryska federationens väpnade aggression mot Ukraina och införandet av krigslagar i Ukraina.”

Ukraina skickar vanligtvis små mängder naturgas över sin västra gräns för export till EU. Innan Kiev förlorade tillgången till Krimhalvön med början år 2014, uppskattade International Energy Agency att Ukraina hade cirka 9 miljarder ton naturgasreserver. Den nationella elnätsoperatören Ukrenergy var innan kriget uppkopplad till Ryssland men detta avtal bröts snabbt efter invasionen den 24 februari.

Ukraina anslöts sedan snabbt till det europeiska elnätet med påskyndade lösningar som var på gång enligt ett avtal från 2017, men var satt till att vara i drift 2023. Trots EU:s hjälp har krigsrelaterade strömavbrott stundtals drabbat över fyra miljoner ukrainska hushåll – även om det under omständigheterna har varit överraskande god stabilitet för kraftförsörjningen i stora delar av landet.

Från och med förra veckan varnade den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky allmänheten och externa handelspartner att energistoppet var nära förestående. Kievpresidenten sa på sin Telegram-kanal att hans land ställer in all kol- och gasexport inför den kommande vintern, och betonade att Ukraina måste förbereda sig för vad som ser ut att bli den svåraste vintern sedan landet blev självständigt i samband med Sovjetunionens kollaps 1991.

– På grund av kriget kommer det verkligen att bli den svåraste vintern under alla år av självständighet. Under denna period kommer vi inte att exportera gas och kol. All inhemsk produktion kommer att fokusera på att möta den interna efterfrågan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter