Ukraina välkommet som EU-stat eftersom man kämpat mot korruption

EU-kommissionen förväntas nästa vecka rekommendera att Ukraina får snabbspår för medlemskap i EU. Ukrainare på besök i Stockholm har vid möten med Sveriges utrikesminister förklarat att allt annat vore en förudmjukelse mot Ukraina. EU:s egen korruption viftas bort av EU:s revisor Hans-Heiner Lehne – ”ingenting att bekymra sig om”.

Igår meddelade nyhetsbyrån Bloomberg att Ukraina, Östeuropas mest korrumperade land, i nästa vecka förväntas påbörja processen för att bli medlem i EU. I ett videouttalande bekräftade landets president Volodomyr Zelensky att detta kommmer att bli en dyr historia för EU. Samtidigt försäkrade presidenten att den europeiska superstaten på lång sikt kommer att tjäna stora pengar på Ukrainas medlemsskap. ”Jag erbjuder er att spela det långa spelet, som man säger” förklarade presidenten, för dagen iklädd en mörk t-skjorta.

Fredagens upplaga av Morgonekot rapporterade att flera ukrainska politiker ”kämpar för EU-medlemsskap”. Anastasia Radina (tidigare namn Deeva), från president Zelenskys parti Folkets Tjänare besökte igår Sveriges utrikesminister Ann Linde för att lägga fram sina önskemål. Enligt Radina har kriget i hennes land har pågått sedan 2014, vilket också är den ryska ståndpunkten. Ministern menar att man sedan dess ”gjort mycket” för att minska korruptionen och att Ukraina ”förtjänar kandidatstatus”.

Förudmjukelse om Ukraina inte blir insläppt

Enligt Omni har flera länder redan uttryckt missnöje med planerna. Inte bara förutom på grund av korruptionen utan även eftersom Ukraina i så fall får förtur före andra länder. Men väg in till mötet med utrikesminister Ann Linde avfärdade Anastasia Radona med gäll röst alla klagomål inför Morgonekots reporter. Den som inte accepterar Ukrainas krav på kandidatstatus utsätter Ukraina för ”en förudmjukelse”, förklarade Radona.
– Ukrainare offrar sina liv för europeiska värderingar, för frihet och demokrati. Hoppet om medlemsskap i EU vore en viktig motor för att fortsätta arbetet mot korruption som jag ägnat mig åt under flera år, förklarar Anastasia Radona. Av det skälet, förklarade hon, kan EU:s skattebetalare vara trygga i förvissningen om att de bidrag som betalas till Ukraina ”inte hamnar i fel fickor”.

Korruption i EU inget bekymmer

Som politiker inom Folkets Tjänare är Anastasia Radona väl insatt i korruptionsfrågor – partiledaren, president Zelensky, dök nyligen själv upp i Pandora papers med bland annat stora och hemliga fastighetsaffärer i London.

En av Frihetsnytts läsare som nyss hört Morgonekot intervju med Anastasia Radona kontaktade redaktionen med en kommentar på hennes uttalanden inför mötet med Ann Linde.
– Den som vid en ombokningsdisk på en flygplats någon gång tvingats lyssna på en ukrainsk kvinna som kräver något som hon inte har rätt till måste i denna stund känna empati för den svenska utrikesministern. ”Man kan få huvudvärk för mindre” avslutade läsaren, som föredrar att förbli anonym.

Förutom korruptionen inom de enskilda EU-staterna försvinner årligen idag ca. 40 miljarder kronor spårlöst ur EU:s egen budget, tendens stigande. Det ytterligare svinn som Ukrainska politiker eventuellt kan åstadkomma torde inte bli någon chock för Västeuropas skattebetalare. Enligt chefen för EU:s revisorer, Klaus-Heiner Lehne, är inte de årliga stölderna ur EU:s budget ”något att bekymra sig om” eftersom 40 miljarder kronor bara är en mindre del av budgeten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter