Ukraina: ”Våra trupper har nått ryska gränsen”

Guvernören i Charkiv-regionen i Ukraina, Oleh Sinegubov, hävdar i sin kanal på Telegram idag att ukrainska trupper som försvarar Charkiv-området har nått gränsen mot Ryssland. Samtidigt publicerar man bilder av förstörd och erövrad materiel från motståndaren.

Nyhetsbyrån Reuters uppger sig inte ha kunnat bekräfta guvernörens uttalande, och det är oklart hur stora truppstyrkor som påstås ha nått den ryska gränsen eller var detta skett. Trupperna ska enligt Oleh Sinegubov tillhöra 227:e bataljonen i den 127:e hemvärnsbrigaden. På en film poserar soldater vid vad som uppges vara en gränsmarkering som återställts.
– Vi tackar alla som, med risk för sina liv, befriar Ukraina från de ryska invasionsstyrkorna, skrev guvernör Sinegubov.

Glada Ukrainare som tagit över en rysk stridsvagn, som de nu använder.
Foto: Telegram / Ukraine War Report

Ifall påståendet visar sig stämma tyder det på en ukrainsk motoffensiv som nått oväntat stora framgångar. Västerländska underrättelsetjänster och analytiker hävdar att den ryska offensiven i Donbass-regionen har stannat av och att Ukraina har återtagit territorium i landets nordvästra del. ”Slaget om Charkiv har vunnits av #Ukraina och ryska styrkor drar sig tillbaka i norr och väster”, hävdade australiska generalmajoren och militäranalytikern Mick Ryan på Twitter igår.


Den ryska sidan publicerade dock samtidigt filmer som uppges visa ryskt artilleri bekämpa ukrainska ställningar utanför Charkiv (ryska: Charkov).

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Politik är ett hot mot idrotten

00:39:17