Ukrainakonflikten – En god affär för vissa aktörer

Krig är extremt lönsamt för det militärindustriella komplexet

Vapenindustrin har strålande tider och producerar vapen i en takt som inte skådats sedan det kalla kriget. De allierade på Ukrainas sida har försett Kiev med vapen och militär utrustning sedan krigets början i februari och den redan rika vapenindustrin blir ännu rikare medan ännu fler människor dör i kriget.

Vapentillverkningen har fått ett rejält uppsving i och med kriget i Ukraina. Det är vapentillverkare i USA, exempelvis Lockheed Martin, som ligger i toppen av vapenleveranserna till bland annat Ukraina med ägarnamn som vi känner igen från Makthavarna du aldrig valde – så som Vanguard och BlackRock.

Fem av de största vapenföretagen i USA har just det gemensamt, att Vanguard och BlackRock är bland de största ägarna i företagen. Nedan listas företagen och vilken plats de har bland de största aktieägarna.

Lockheed Martin – Vanguard 2:a och BlackRock 3:a
Boeing – Vanguard 2:a och BlackRock 4:a
Northrop Grumman – Vanguard 3:a och BlackRock 5:a
Raytheon – Vanguard 2:a och BlackRock 4:a
General Dynamics – Vanguard 2:a och BlackRock 5:a

Blomstrande svensk krigsindustri

Men det är också åtskilliga andra länder som skickar vapen till den för tillfället aktuella krigsskådeplatsen, som exempelvis Storbritannien, Kanada, Tyskland och även Sverige. För Sveriges del återfinns Wallenbergbolaget SAAB som en av de största entreprenörerna i den svenska krigsindustrin, men det finns ytterligare ett antal aktörer och information om deras omsättning finns på Alla Bolag.

Saab AB
Saab Dynamics AB
Saab Kockums AB
BAE Systems Hägglunds AB
BAE Systems Bofors AB 
Nammo Sweden AB
EURENCO Bofors AB
Scania CV AB
H-B Utveckling
Norma Precision AB 
GKN Aerospace Sweden AB 
PartnerTech Karlskoga AB
RZ ZamPart AB
Saab Barracuda AB

Att krig är extremt lönsamt för det globala militärindustriella komplexet råder ingen tvekan om och en fredlig värld skulle vara en katastrof för denna miljardindustri. Bedömare menar att de krig som USA fört i Mellanöstern inte har haft något annat syfte än att vapenindustrin ska tjäna pengar och inga nya krig startades under Donald Trump tid som president.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter