tisdag, 27 september, 2022

Ukrainas flygvapen: ”Ghost of Kiev” var del av vår lögnpropaganda

De återkommande pressrapporterna om en ukrainsk flygarhjälte var bara lögn, bekräftar nu en talesman för landets flygvapen.

Flera medier rapporterade om den ukrainske hjältepiloten ”Ghost of Kiev” som ensam ska ha skjutit ned uppemot 40 ryska stridsflygplan innan han själv dog i strid. Så sent som under föregående vecka påstod brittisk media att piloten identifierats som en ung major vid namn Stepan Tarabalka. Nu dementeras dock den falska nyheten av Ukrainas flygvapen, som skriver att ”Ghost of Kiev” i själva verket endast är ett ”förkroppsligande” av den ”kollektiva anda” som råder hos de piloter som strider för Kiev.

I slutet av februari lade Ukrainas officiella konto på Twitter upp en video som påstods visa en av ”spökets” luftstrider, och de skrev att piloten genom sin skicklighet blivit en mardröm för ryssarna. Trots att det rör sig om en påhittad stridspilot, säger den ukrainske militärhistorikern Mychajlo Zjirohov till BBC att ljugande är ”viktigt” i krigstider.

– Det är viktigt att ha den här propagandan, för våra väpnade styrkor är mindre och många tror att vi inte kan vara jämna med dem [ryssarna].

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar