Ukrainsk elitenhet utför sabotageoperationer i Ryssland

Attacker mot kritisk infrastruktur inne på ryskt territorium tillskrivs Ukrainas specialstyrkor efter intervjuer i amerikansk massmedia

En underrättelseofficer och två sergeanter inom de ukrainska specialstyrkornas elitbataljon ”Shaman” uppger till det amerikanska magasinet The Times att Kiev har genomfört hemliga operationer inne i Ryssland. Officerarna sa att de framgångsrikt genomfört räder som involverade explosioner för att skapa förvirring bland ryssarna. Intervjun är det senaste i raden av märkliga reportage som belyser Ukrainakonfliktens dolda aspekter för västerländska läsare.

En av officerarna vid denna elitbataljon förklarade att kommandouppdragen involverade sabotage och sprängämnen. ”De mest intressanta uppdragen är att arbeta bakom fiendens linjer; att plantera sprängämnen bakom frontlinjerna, bortom gränsen”, sa han. En sergeant indikerade att Shamanbataljonens räd bakom fiendens linjer var framgångsrik. Han hävdade: ”Ryssarna vet inte vad som hände, de kan ofta inte tro att vi var där.”

Det har skett flera explosioner inne på ryskt territorium sedan president Vladimir Putin beordrade invasionen av Ukraina den 24 februari. Kiev har inte officiellt tagit på sig ansvaret för några attacker inne i Ryssland men har antytt att de kan ligga bakom några av explosionerna.

Under kriget i Afghanistan kämpade ”shamanbataljonen” med amerikanska och brittiska specialstyrkor. En topptjänsteman inom den ukrainska underrättelsetjänsten sa: ”Vi skickar dem [shamanbataljonen] för att ta på sig de svåraste uppgifterna eftersom de är bäst och modigast. De är oerhört viktiga för krigsinsatsen.”

Sergeanterna förklarade hur deras enheter har utplacerats i olika strider i Ryssland och Ukraina, men att deras styrkor och förnödenheter minskat när kampen i Donbas-regionen dragit ut på tiden. Vidare berättade de för The Times, att hälften av deras kommandosoldater har dödats i strid under de senaste veckorna.

En underrättelsetjänsteman bekräftade att antalet offer för ukrainska soldater ökar. ”Ukrainska dödsfall var mycket lägre än Rysslands under de första veckorna av kriget, men närmar sig nu paritet med invaderande styrka”, sade han.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter