lördag, 1 oktober, 2022

Ukrainsk kritiker arresterad i Spanien på order från Kievregimen

Spansk polis har gripit en ukrainsk bloggare – anklagas för ”högförräderi” av Kievregimen

Anatoly Shariy, opinionsbildare på YouTube som gjort sig känd för att kritisera Zelensky, arresterades i Spanien i en gemensam operation av spansk och ukrainsk polis. Enligt arresteringsordern har han gjort sig skyldig till förräderi, trots att han offentligt fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

Shariy har nästan 3 miljoner YouTuber-prenumeranter och greps efter att en internationell arresteringsorder utfärdats från Kievregimen. Både spansk och ukrainsk polis, såväl som internationella ”partners” medverkade i gripandet, enligt den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU.

Anklagelsen lyder att Shariy har agerat på uppdrag av ”utländska” styrkor genom att kränka Ukrainas nationella säkerhet via videokommentarer på YouTube. Opinionsbildningen mot Zelensky beskrivs som i arresteringsordern som ”uppvigling till hat”.

Shariys är bosatt i Spanien sedan han år 2012 beviljades asyl av EU, efter att ha flytt från Ukraina och statlig förföljelse av Viktor Janukovitjs regering, som var prorysk. SBU meddelar att dagens arrestering ”är ytterligare ett bevis på att varje förrädare i Ukraina förr eller senare kommer att få sitt välförtjänta straff. Det är oundvikligt.”

Efter att ha fått sitt pass beslagtaget är Shariy nu i Barcelona under reseförbud tills beslut om utlämning till Ukraina fattas. President Zelenskys representant vid författningsdomstolen sa att Shariy kommer att ”ställas inför en ukrainsk domstol och kommer att hållas ansvarig i enlighet med ukrainska lagar.” Shariys arrestering ger ytterligare en påminnelse om att Ukraina är långt ifrån den ”aspirerande demokrati” som västvärldens massmedier låter påskina.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar