Händelserna från belägringen av stålverket Azovstal i Mariupol upprepar sig vid den kemiska anläggningen i Severodonetsk
Under gårdagen har Ukraina förkastat ett ultimatum från den ryska krigsmakten om att överlämna den kvarvarande staden Severodonetsk, även när ryska styrkor har omringat den, med alla huvudbroar förstörda, och har nått stadens centrum. Den framväxande situationen har en kuslig likhet med förra månadens utdragna belägring av stålverket i Azovstal och vad som just nu utspelar sig i Severodonetsk.
I ett tal till den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, hävdade den pro-ryska folkrepubliken Luhansks inrikesminister, Vitaly Kiselev, att ukrainska styrkor höll minst 1 200 civila, däribland 127 barn, som gisslan vid en kemisk fabrik i den belägrade ukrainska staden Severodonetsk.
Ryssland har sagt till miliserna att omedelbart lämna anläggningen och stoppa sitt ”besinningslösa motstånd och lägga ner vapen”. Återigen, precis som Mariupol, utfärdar den ryska krigsmakten sitt ”kapitulera eller dö”-meddelande. Den ukrainska sidan säger att den ryska versionen av händelserna är propaganda, och anklagar att de ryska styrkorna för att ha fångat civila som gömt sig inne i den stora anläggningen.
Och precis som med Mariupol tidigare säger Ryssland till den sista reserven av Kievs miliser att situationen är hopplös och att deras nederlag är oundvikligt. Men just nu träffas försvarsministrarna från flera Nato-länder i Bryssel för att överväga mer brådskande vapenleveranser mitt i de snabbt utarmande ukrainska lagren. Kiev hoppas att omedelbar upptrappning av ytterligare vapen och ammunition kan tillåta soldaterna (och förmodligen även legosoldaterna) i Donbas att hålla sina positioner.
Borgmästaren i Severodonetsk, Oleksandr Stryuk, meddelar att efter att tidsfristen på morgonen passerat försökte ryska styrkor storma staden från flera håll men hävdade att ukrainska styrkor fortsatte att försvara den och inte var helt avskurna. Det finns fortfarande tusentals ukrainska civila instängda i staden som före kriget hade lite över 100 000 invånare, men som nu är centrum för den sista striden om Luhansk-regionen.
Samtidigt utgör situationen för den omringade kemiska fabriken en ytterligare fara för alla som är fångade där med tanke på närvaron av mycket flyktiga kemiska föreningar. Ett uttalande som släpptes på uppdrag av den ukrainska affärsmannen som äger den kemiska fabriken berättade att omkring 800 människor hade skydd i tunnelkomplexet under anläggningen. Det omfattade cirka 200 av de 3 000 anställda som hade arbetat där. Arbetarna hade stannat kvar för att skydda ”så gott som möjligt det som finns kvar av anläggningens högexplosiva kemikalier.
Den ryska militären sa under gårdagen att de hade upprättat en ”humanitär korridor” för dem som ville lämna fritt, men som enligt uppgift stördes på grund av att beskjutningen återupptogs.