Ukrainsk prickskytt: Utan svenska vapen hade kriget varit slut

Enligt ukrainska soldater hade kriget inte kunnat fortgå utan svenska vapen och ammunition, rapporterar SVT. Nu hoppas soldaterna att ”varenda mormor och farmor kan skjuta med en Karl Gustav”.

Enligt de ukrainska soldater som SVTs utrikeskorrespondent talat med, hade Ukraina gett upp kriget för länge sedan då deras lager av vapen och ammunition inte hade räckt till utan västvärldens hjälp, och menar att ”utländska vapen har förändrat allt”.

Vidare ska det svenska granatgeväret Karl Gustav och pansarskottet AT 4 vara stora favoriter i det ukrainska lägret, som man lärt sig använda via instruktionsvideos på Youtube. Soldaten som SVT intervjuar hoppas att vapenleveranserna fortsätter så att ”varenda mormor och farmor kan skjuta med en Karl Gustav.”

Stor säkerhetspolitisk risktagning

Enligt ett uttalande som den före detta riksdagspolitikern och ledamoten i försvarsutskottet, Roger Richthoff gett till Frihetsnytt, så borde Sverige sluta skicka vapen till Ukraina. Dels för att det svenska försvaret är i behov av dessa vapen samt att Sverige som land utsätter sig för enormt stora säkerhetsrisker ifall dessa vapen skulle leda till döda civila i någon av de utbrytarrepubliker som anslutit sig till Ryssland.

”Vi närmar oss en eskalering, men det förstår vi inte här i Sverige. Vi tror att Ryssland går på knäna, men vi måste se ett steg längre. Hur kommer Ryssland reagera om svenska vapen avfyras in på ryskt territorium? Om våra vapen skjuter ryska medborgare? Detta är en stor säkerhetspolitisk risktagning.” säger Richthoff.

”Rysslands anfallskrig i Ukraina”

Rysslands anfallskrig i Ukraina, som SVT kallar det, kan även betecknas som ett krig mellan Ukraina och de fyra ryskspråkiga utbrytarrepublikerna Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia och Kherson i östra delen av landet. Efter sina nyligen genomförda folkomröstningar anslöt sig dessa republiker till Ryssland för att få beskydd efter 8 år av militära attacker från Kievregimen som inte accepterat de rysktalande områdenas självständighetsförklaringar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter