Ukrainska dödspatruller avrättar kollaboratörer

Den ukrainska regeringen säger nu öppet att man avrättar ukrainska medborgare som samarbetat med de ryska ockupationsstyrkorna.

Ukrainas vice premiärminister och ”minister för de tillfälligt ockuperade områdena” Iryna Veresjtjuk gav tidigare denna vecka kollaboratörer rådet att fly när de ukrainska trupperna återtar ockuperade områden, uppger Daily Mail.

Orsaken är att de nu kommer att straffas för sitt samarbete med ryssarna.

– En jakt på kollaboratörer har inletts och deras liv skyddas inte av lagen. Våra underrättelsetjänster eliminerar dem, skjuter dem som grisar, sade Anton Herasjtjenko, rådgivare på inrikesministeriet.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat att avrättningar och lönnmord på kollaboratörer är vanliga i de ockuperade områdena — både under ockupationen då partisaner bedriver gerillakrig mot ryssarna och sedan i form av säkerhetstjänsten SBU när ukrainska trupper återtagit ockuperad mark.

Som Fria Tider påpekar, problematiseras de summariska avrättningarna eller att ”skjuta dem som grisar” inte det minsta av Daily Mail. Istället ägnas större delen av artikeln åt att rada upp förbrytelser som ryssarna sägs ha begått under ockupationen och att utmåla alla kollaboratörer som hemska människor som förtjänar sina öden.

CNN problematiserade däremot rättegångarna mot påstådda kollaboratörer i juni därför att gränsen mellan kollaboratörer och människor som bara försökt göra sin plikt under svåra omständigheter ibland är otydlig.

– Ska vi stänga alla apotek och fly? Lämna invånarna i ockupationszonen utan vård och mediciner? frågade en tjänsteman på en statlig apotekskedja i Melitopol, som samarbetat med ryssarna. När han pratade med CNN var han rädd att ställas inför rätta, eller värre saker, som ”kollaboratör”.

Utredningar ska ha inletts mot 1 309 påstådda förrädare. Antalet summariskt avrättade är inte känt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter