Ulf Bejerstrand – Knapptryckarna och direktdemokrati

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det goda initiativet – Ulf Bejerstrand om partiet Knapptryckarna

Ulf Bejerstrand var tidigare mest känd som musiker och mannen bakom Sveriges största artistförmedling Nöjestorget. En kall vinterdag 2021 startade Ulf det politiska partiet Knapptryckarna för att förflytta makten från de 349 partistyrda riksdagsledamöterna till folket. Det är direktdemokrati som är målet.

Ulf Bejerstrand är född 1954 och bor i Tyresö. Han har alltid slagits för den lilla människan. Det kan vara bra för själen men mindre bra för plånboken, konstaterar han. Nu har Ulf startat ett politiskt parti vid namn Knapptryckarna.

Med 349 ledamöter i Riksdagen har vi inget bra folkstyre, tycker Ulf. De känner ju inte och vet inte vad resten av folket tycker, så vi behöver ett bättre folkstyre via direktdemokrati och det ska vi ordna. Idén med partiet bara kom en dag. Det jag gör brukar faktiskt gå i lås och när min vän Lars Jansson sa åt mig att dra igång, så gjorde jag det.

Såhär funkar Knapptryckarna

Det kommer att fungera så att människor kan rösta på de motioner som det röstas om i riksdagen, via en röstmotor. Motionen kommer att minskas ner till en lättbegriplig frågeställning men vill man ha mer ingående information om frågan kommer det också finnas en länk till riksdagens underlag i motionen. Denna röstmotor kallas ”Folkets röst”.

Det finns ytterligare en röstmotor, en lite rolig grej, som kallas ”Tyck och tryck” där vem som helst kan be oss att lägga upp en fråga som de vill veta opinionen kring, till exempel om de vill att Annika Strandhäll, som inte vet någonting, ska vara miljöminister. Det är en allvarlig version av Veckorevyn, säger Ulf.

Motor nummer tre kommer att bli en röstmotor där människor kan lägga in förslag till motioner. Vi vill ju inte att det bara ska röstas om de befintliga riksdagspartiernas motioner. Alla andra små partier kommer att kunna lägga in förslag till motioner där och om det då presenteras i riksdagen som att en folkomröstning ligger bakom motionen blir det svårt för riksdagen att avfärda den. På det sätter kommer vi påverka otroligt mycket, berättar Ulf nöjt.

Att vi kan få bestämma över våra egna liv. Det är vårt mål.

Ulf Bejerstrand

Enligt en Novus-undersökning den 5 maj vill endast 29% av svenskarna folkomrösta om Natomedlemskapet (baserat på 1010 intervjuer) men ni visar via en omröstning, baserad på 1750 röster, att 80% inte vill att vi ska gå med i Nato. Vad säger du om den här skillnaden i resultat Ulf?

– De har ju ställt en fråga för de vill ha ett visst resultat. De vill att folk tycker det och då kan de bestämma något som till och med vår lilla folkomröstning på Aftonbladet sa. Nu ägs ju Aftonbladet till 94% av amerikanska storbanker, samma som äger krigsindustrin, så det är klart att folk vill att vi ska vara med i Nato, enligt dem. Vi ställde frågan på ett annat sätt: Ska vi gå med i Nato? Ja eller nej bara.

Opinionsundersökningar manipuleras

Ulf berättar att han är övertygad om att opinionsundersökningar hela tiden manipuleras. Knapptryckarna kommer dock inte göra det över huvud taget, även om det till en början kommer att bli konstiga resultat eftersom människor inte är vana att vara fria.

Frihetsfrågorna är enormt viktiga idag, berättar Ulf. Det är för att vi har tagit bort friheten. Tar man bort vattnet från folk kommer de reagera på det. Dag ett märker man att vattnet är borta, dag två är man väldigt törstig och dag tre tvingas man agera. När vi kommer in i riksdagen då gör vi dag tre till en vändpunkt.

– Det är så nära att vi ska få återta någon slags bestämmanderätt i Sverige. Att vi kan få bestämma över våra egna liv. Det är vårt mål.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter