”Ulf Kristersson är en nyttig idiot”

Chefredaktören för nyhetssajten Nyheter Idag, Chang Frick kallar statsministern för en nyttig idiot i en intervju med Sveriges Radio.

Sveriges Radio (SR) har genomfört en intervju med chefen för Nyheter Idag, Chang Frick, med anledning av att han betalade demonstrationstillståndet när politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad, vilket i förlängningen ledde till att Sveriges Natoansökan hamnade i kylskåpet.

Bakgrunden till hela historien var att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hade reagerat mot den svenska yttrandefriheten genom upphängningen av Erdogandockan utanför Stadshuset. På grund av Erdogans fördömande av vår yttrande- och demonstrationsfrihet undersökte Frick om någon annan var på väg att göra något som svar på detta. I så fall ville han vara behjälplig och betalade därför för demonstrationstillståndet för Rasmus Paludan, berättar Frick.

SR:s förhör med Chang Frick

Indignationen i SR:s reporters röst hörs tydligt genom hela intervjun när han ställer Frick frågor om han inte borde ha förstått vidden av aktionen, som reportern tydligen anser att Frick ansvarar för.

SR: Vad ville du uppnå?

Jag ville haka på initiativet som kom från vänstern [Tidningen Flammans satirteckningstävlig av Erdogan], att markera mot Turkiet. Jag ser det som ett jättebekymmer när, var det statsminister Kristersson, som kallade Erdogan för folkvald ledare. I Turiket fängslas oppositionspolitiker och journalister.

SR: Hur ser du på risken att du här har varit en ”nyttig idiot” åt krafter som vill Sverige illa, som statsministern hävdade sitt tal?

– Jag tror att den som är en ”nyttig idiot” är Ulf Kristersson som kryper för Erdogan. Jag är inte utrikesminister, jag är inte statsminister – det är inte mitt ansvar med Natoprocessen! Om det är så att vi måste sätta yttrandefriheten på undantag för att vi måste hantera en kränkt sultan där nere i Ankara, då kunde regeringen gjort en skrift från Socialstyrelsen med titeln ”Till dig som funderar på att demonstrera under pågående Natoprocess” och informera om att just nu ska vi låtsas att vi har demokratiska fri- och rättigheter, men egentligen har vi inte det.

Kristersson kallade demonstranter för ”nyttiga idioter”

En hårt pressad statsminister höll i slutet av januari ett tal efter Turkiets fördömande av Sveriges tillåtande hållning till att demonstrera (med anledning av Erdogandockan och koranbränningarna). Kristersson menade att vissa människor agerar som ”nyttiga idioter” åt fel makter och att den svenska befolkningen bör hålla sig borta från ”olämpliga” yttranden. Uppenbart var att oron för Turkiets vrede och att de därmed förhindrar Sveriges inträde i krigsalliansen Nato, gör statsministern så nervös så han gärna skulle tumma på våra fri- och rättigheter.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter