Underkastelse och fatalism hotar demokratin

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Ordet islam betyder språkligt underkastelse och religiöst att underkasta sig denna religions hela lära. Den som inte är för eller med är emot. Något annat gives icke. Det är samma religion som gamla testamentets med en enda gud som skapare av himmel och jord.

Det är svårt att förena med vetenskapliga rön om dels ett sig ständigt expanderande Universum från en ofattbart koncentrerad punkt för 13,8 miljarder år sedan, dels utvecklingen av liv på vår egen planet Jorden sedan fyra miljarder år.

Fatalism – ta det som det kommer eller motståndslös passivitet?

Det betyder också fatalism, att tro på ödet. Fatalism finns i flera religioner och trosuppfattningar. Den kan ses som livsvisdom, att ta livet som det kommer. Men också som motståndslös passivitet utan vilja eller förmåga att förbättra sina villkor.

Både kristendom och islam har med vapen vidgat sin utbredning. Kristendomen har i huvudsak slutat med det och använder numera mer subtila medel. Men islam hotar och härjar fortfarande med svärdet i hand.

Mot underkastelse och fatalism står en liberal livshållning, som utgår från människans och individens frihet under ansvar. Denna syn finns sedan antiken och återkom med renässansen och upplysningen, som ifrågasatte auktoriteter och dogmer.

-ismer bemöts bäst med utbildning och goda exempel

Från antikens Grekland utvecklades liberalismen i Europa kulturellt och språkligt. Den stimulerade forskning, studier, nytänkande och arbete, lade grunden för västvärldens välstånd och kan också ge övriga världen bättre livsvillkor.

Men nu hotas detta av både fortsatt och ny underkastelse och fatalism. Inte bara islam utan nazism, kommunism och andra renläriga –ismer lockar otrygga människor med grupptänkande och enkla svar på svåra frågor. 

Det möter vi inte med likriktning och utslätande utan genom att skola och fostra unga människor till självständiga individer, trygga i sig själva genom utbildning, exempel och praktik. Viktigast för detta är inte formerna utan innehållet!

Skribent: Tege Tornvall

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Det finns en sak som stör mig oerhört . På 1950-1960 talet var (S) helt dominerande och i alla städer fick (S) pamparna för sig att ”sanera” stadskärnorna. Man rev alla gamla hus som hade en historia att berätta och ersatte bebyggelsen med betonglådor.
    Folk var jätteledsna och Anna Lena Löfgrens ”Lyckliga gatan du finns inte mer ” blev en hit .
    Men….folk bytte inte ens tillfälligt parti till ett parti som ville bevara och rusta upp.
    Man fortsatte rösta (S).
    Det är något jag inte begriper. Även om man var arbetare , pensionär , osv…borde man haft större intresse av att bevara sin livsmiljö och åtminstone röstat bort (S) under en valperiod.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter