Underrättelsechefer: Ryssland är kört och kriget snart vunnet

Putin kan ha förlorat makten innan året år till ända. Det förutspår den tidigare chefen för brittiska MI6, Sir Richard Dearlove. Chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst hävdar dessutom att Ukraina kommer att ha vunnit kriget innan året är slut och vara på väg att återta Krim. Mycket tyder dock på att det hela mest är propaganda.

Dearlove ledde Storbritanniens säkerhetstjänst MI6, eller Secret Intelligence Service, från 1999 till 2004. Han lade fram sin teori om Putin under ett avsnitt av podcasten ”One Decision” som han är medarbetare i.

– Jag ska verkligen sticka ut hakan. Jag tror att han kommer att vara borta år 2023. Men antagligen på sanatoriet, från vilket han inte kommer ut som ledare för Ryssland, sade Dearloe och tillade att en plats på sanatoriet vore ett sätt för kuppmakare att bli av med Putin.

Putin sjuk?

Under de senaste veckorna har det ryktats om att den ryske presidenten är allvarligt sjuk i antingen Alzheimers, Parkinsons, blodcancer eller alla tre – något ryska medier dock avfärdar som propaganda från västmakterna.

Dearlove påpekade att det inte finns någon tydlig successionsplan ifall Putin skulle tvingas bort från makten oavsett orsak, men sade att den mest trolige efterträdaren om Putin skulle läggas in är Nikolai Patrusjev, sekreterare i Rysslands säkerhetsråd.

Återtar Krim före årets slut”

Ukrainas militära underrättelsechef, generalmajor Kyrylo Budanov, sade till Sky News förra veckan att Putin var i mycket dåligt skick både fysiskt och psykiskt.

Han trodde dessutom att Rysslands resurser för att föra krig inte sträcker sig längre än 12 månader. Sedan kommer Ryska Federationen att stå inför ett byte av ledarskap, eller att landet helt enkelt kollapsar och delas upp i tre eller fler delar.

– Den ukrainska militären kommer att ta sig in på Krims territorium före årets slut, hävdade Budanov segervisst och tillade att kriget kommer att vara ”i stort sett över” med en ukrainsk seger före årets slut.

Krigspropaganda?

Den brittiske ex-spionen Christopher Steele sade nyligen att han fått höra från ryska källor att Putin är allvarligt sjuk och regelbundet lämnar möten för att få behandling. Steele, som var chef för MI6 spionage mot Ryssland i flera år, är ökänd för att ha förfalskat information om Donald Trumps påstådda kopplingar till Ryssland.

Även Christo Grozev, expert vid CIA-kopplade Bellingcat, påstod förra veckan att flera höga tjänstemän i Kreml anser att kriget är förlorat och att Putin håller på att tappa greppet om makten.

Bellingcat är mycket skickliga när det gäller OSINT, underrättelsearbete med öppna källor, och har avslöjat många ryska propagandalögner, inklusive flera falskflagg-operationer i krigets inledningsskede. Samtidigt ljuger de när det passar, som när de påstod att ukrainska fredsförhandlare blivit förgiftade av ryssarna – ett påstående så befängt att det snabbt dementerades av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och inte blev långlivat ens i amerikansk propagandapress.

Det är alltså inte några sanningsälskare vi har att göra med här. I detta fall har varken Bellingcat, Steele eller någon annan som hävdar samma saker presenterat några belägg för sina påståenden om att Putin håller på att tappa greppet om makten, att Putin är svårt sjuk, eller att ryssarna vet att kriget är förlorat.

I den objektiva verklighet som låter sig kontrolleras har de ryska militära framgångarna visserligen varit mer begränsade än de flesta bedömare trott och den ryska militära uppbyggnaden i åtminstone vissa avseenden avslöjats som en papperstiger – men samtidigt är det allt fler bedömare som påpekar att Ukraina knappast heller har kapacitet för några omfattande motoffensiver och att det fortfarande mestadels är Ryssland som tar mark.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter