torsdag, 6 oktober, 2022

Undersökning: Sveriges kvinnor vill förbjuda demonstrationer

Vänsterväljare ser gärna selektiva demonstrationsförbud.
Kvinnor vill förbjuda demonstrationer som kan vara kränkande.

Fria Tider har uppmärksammat en opinionsundersökning från NOVUS, där 1000 personer besvarade frågan om ”man bör förbjuda demonstrationer som kan kränka någon person eller grupp” – en regel torde öppna för att förbjuda de flesta meningsfulla demonstrationer. Skillnaderna i åsikt mellan människor med olika partilojalitet är avsevärd. Som väntat var sympatisörer till regeringspartiet och dess marxistiska stödpartier, i praktiken de som kommer att besluta vilka demonstrationer som ska tillåtas, allra mest förbudssugna. Socialdemokrater låg i förbudstoppen med 40% ja-röster. Det i praktiken minst mäktiga riksdagspartiet, SD, låg i botten med 14% förbudsvilja bland sina sympatisörer.

Svaren torde även ha påverkats av påskhelgens muslimkravaller, som utlöstes av den danske kontrajihadisten Rasmus Paludans koranbränningsturné, som rimligen fick de flesta muslimer att rösta ja. Korrelationen mellan muslimsk religion, bidragstagande och socialdemokratiska sympatier kan ge en delförklaring till den höga socialdemokratiska ja-frekvensen. I en intervju med SVT uttrycker Torbjörn Sjöström, chef vid NOVUS, sin förvåning över siffran. ”Inom S och MP är det 4 av 10 som anser att man bör förbjuda demonstrationer, vilket är ganska förvånande”, säger Torbjörn Sjöström och fortsätter:

– Det här är ju partier där demonstrationer ändå är en del av deras vardag, som 1 maj exempelvis. Deras partier hade nog inte existerat om inte demonstrationsfriheten funnits.

Kvinnor i täten bland förbudsivrarna

Exakt dubbelt så många kvinnor som män i undersökningen uttalar sig för förbud. Torbjörn Sjöström har ingen kommentar till varför.

Det är känt att kvinnor är starkt underrepresenterade bland SD-väljare och överrepresenterade bland vänstervridna och liberaler, vilket torde vara en delförklaring.

Väljarsympatiundersökning från maj 2021. Bild: scb.se

Även andra förklaringar är möjliga. En kvinnlig kommentator som föredrar att vara anonym menar att det även handlar om instinktiva reaktioner.

– Kvinnor reagerar, pga sin större fysiska sårbarhet, starkare negativt på våld och konflikter än män gör. Påskhelgens nyhetsflöde gjorde ett djupare intryck på de många kvinnor som ryggar för konflikter och våldsamheter till varje pris. Att kvinnor därigenom ger våldsmännen den legitimitet och framgång som våldet syftade till och därmed inbjuder till mer våld förespeglar dem inte.

Den svenska alternativmedians främsta debattör i kvinnofrågor, journalisten Ingrid Carlquist, kommenterade IPSOS-undersökningen i ett twittermeddelande.

Ingrid kommer att beröra IPSOS-undersökningen på den populära nyhetsbloggen Ingrid & Maria imorgon fredag.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar