Undersökning visar: Svenskarna vill ha kvar kronan

Trots politiska kampanjer och en ekonomisk kris vill inte svenskarna göra avkall på den svenska kronan och underkasta sig euron, enligt en undersökning.

Svenskarna vill inte byta ut den svenska kronan och gå med i EMU (Europeiska Monetära Unionen), vilket skulle innebära att den egna valutan offras för att bytas ut mot euron.

Detta visar en undersökning som Dagens Nyheter (DN)/Ipsos genomfört. Av 1 341 intervjuer med röstberättigade personer svarade 54 procent att de motsatte sig ett svenskt medlemskap i EMU, mot 20 procent som var för.

Trots att den ekonomiska krisen har gett euro-anhängare självförtroendet att börja förespråka ett valutabyte, vill majoriteten tydligen hålla fast vid kronan.

Regeringen tappar i förtroende

Samma undersökning talar även för att en majoritet av befolkningen inte har något förtroende för regeringens förmåga att hantera den ekonomiska situationen.

48 procent har ett litet förtroende för regeringen, vilket är en ökning från 44 procent i november. Samtidigt har de som har ett stort förtroende minskat från 26 procent till 22 procent.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter