Om de unga fick bestämma skulle Sverige få en högerregering, enligt SCB:s senaste undersökning. Miljöpartiet och Liberalerna skulle åka ur riksdagen. Bland unga män skulle så många som 5,0 procent rösta på ”Övriga partier”, där Alternativ för Sverige förmodas vara störst.
Bara en av 60 unga män är miljöpartist – 1,7 procent. Totalt är det 3,4 procent av de unga väljarna som skulle rösta på partiet om det varit val idag. Liberalerna klarar sig inte mycket bättre med 3,6 procent. Båda partierna åker ur riksdagen i valet i höst om de inte räddas av taktikröster, även om man ser till samtliga åldersgrupper. Detta enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning.
Unga hade istället valt en borgerlig regering med Moderaterna i spetsen.
Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna får tillsammans 50,2 procent i den här väljargruppen. Samtidigt får de rödgröna partierna 47,4 procent. Ungefär samma resultat blir det om man slår ihop alla åldersgrupper.
Miljöfrågor viktiga, men inte MP
Enligt den senaste rapporten från SOM-institutet vid Göteborgs universitet är ”klimat och miljö” den allra viktigaste frågan för unga väljare. Samtidigt avskyr de unga alltså Miljöpartiet.
Unga män gör uppror?
SD, Sverigedemokraterna, har bara 12 procent i den lägsta åldersgruppen. Det är unga kvinnor som drar ner partiet, endast 7,1 procent av kvinnorna mellan 18-29 tänker rösta SD medan 18,2 procent tänker rösta V. Hos unga män är förhållandet det omvända med 16,5 procent för SD och 10,9 procent för V.
Intressant nog anger så många som 5,0 procent av unga män att de kommer att rösta på ”Övriga”, en grupp där Alternativ för Sverige förmodas vara det största partiet. Andelen unga kvinnor som kommer att rösta ”Övriga” är inte ens mätbar.
Importerad valboskap räddar sossarna
Väljare med ”utländsk bakgrund” röstar i mycket högre utsträckning på Socialdemokraterna (46,7 procent) än väljare med ”svensk bakgrund” (30,4 procent) och i betydligt högre utsträckning på Vänsterpartiet (9,6 procent, mot 8,1 för väljare med svensk bakgrund) och på Miljöpartiet (4,2 procent, mot 3,3 procent). Intressant är att Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, som gjort allt för att behaga invandrare, lyckas sämre än Sverigedemokraterna bland invandrare.
Det ska påpekas att SCB:s definition av ”svensk bakgrund” är att man har minst en inrikes född förälder, oavsett varifrån denna persons föräldrar i sin tur kom från, och oavsett varifrån den andra föräldern kommer. Det hade varit intressant med separat statistik för olika etniska grupper, men sådan statistik förs inte i Sverige.
Totalt
Vid ett val i maj 2022 skulle rösterna fördela sig på följande sätt (andel ± osäkerhetsmarginal), enligt SCB.
Socialdemokraterna: 33,3 procent ± 1,3 procentenheter
Moderaterna: 21,3 procent ± 1,1 procentenheter
Sverigedemokraterna: 17,0 procent ± 1,0 procentenheter
Vänsterpartiet: 7,8 procent ± 0,7 procentenheter
Centerpartiet: 6,7 procent ± 0,7 procentenheter
Kristdemokraterna: 5,2 procent ± 0,6 procentenheter
Liberalerna: 3,4 procent ± 0,5 procentenheter
Miljöpartiet: 3,3 procent ± 0,5 procentenheter
Övriga partier: 2,0 procent ± 0,5 procentenheter
Om detta håller sig till september kommer alltså hela 8,7 procent av väljarna att rösta på partier som finns eller hamnar utanför riksdagen. 47,8 procent kommer att rösta på den rödgröna röran som efter valet består av S, C och V, medan 43,5 procent röstar på M, SD och KD. Detta dock med flera månader kvar till valet och med utrymme för felmarginaler.