Unga kvinnor behöver en fet råbiff mer än en grönsallad

Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
När man går förbi någon restaurang eller kafé på stan slår det mig att de flesta unga kvinnor sällan äter något mastigare än en sallad. Mest ser man en massa gröna blad, frön/kärnor av något slag och i bästa fall lite kycklingbitar, tonfisk eller dressing ovanpå. Denna självvalda undernäring är dock destruktiv, såväl fysiskt som psykiskt. Lösningen är därför att göra det precis motsatta.

Att säga sanningen är inte misogynt

Någon tycker kanske att jag framstår som jättepatriarkal och misogyn1 med raderna ovan men vilka är egentligen de verkligt misogyna, misantropiska2 typerna? De som dag ut och dag in ljuger för kvinnor, och andra, för att inte tillfälligt såra deras känslor? Eller de som faktiskt säger den obekväma sanningen i syfte att hjälpa, guida och få vederbörande på rätt bana?

Det tidigare kommer onekligen att göra vederbörande lyckligt ovetande på kort sikt medan de långsiktiga effekterna blir katastrofala med en brutal kraschlandning som följd. Det senare må kännas kränkande för stunden men kan väcka nya tankar, inställningar och beteenden som på sikt blir vederbörandes räddning.

Hjälpa folk att bryta destruktiva vanor

Därför föredrar jag att alltid säga sanningen när jag ser destruktiva beteenden och mönster som på sikt har potential att skada en själv och/eller andra. Håller jag tyst gör jag ju personen en otjänst genom mitt tigande eller fjäskande och blir på sikt indirekt medskyldig till dennes förfall. Att medvetet bidra till någons förfall är väl misantropiskt om något?

I detta sammanhang betyder det inte att jag på något sätt dikterar vad folk ska äta och dricka, vi har alla ett eget val. Dock måste jag peka ut destruktiva vanor och beteenden när jag ser dem och erbjuda någon form av lösning som vederbörande sedan antingen kan anamma eller förkasta. Även där har vi ju alla ett fritt val.

Med tanke på de låga födelsetalen bland svenskarna idag så blir man minst sagt bekymrad när man ser svenska kvinnor i sina fertila år, äta mycket av den mat som gör allt annat än gynnar deras fertilitet. Lösningen är därför att uppmuntra till konsumtion av mat som gör det rakt motsatta. Det vill säga mat som när dem, bygger kroppen och gör den starkare inför den stora påfrestning som en graviditet onekligen innebär. Något som gröna blad, köttsubstitut, sojamjölk och kärnor/frön av olika slag aldrig kommer att kunna bidra till.

Därför behöver kvinnor animalier

Likt män behöver även kvinnor animalisk föda för optimal hälsa, såväl fysiskt som psykiskt. Den behövs för att ge kroppen och knoppen de byggstenar (näringsämnen) som behövs för optimal funktion med så få störningar som möjligt. Störningar som annars yttrar sig i form av diverse krämpor. Vanligtvis rör det sig om låggradiga inflammationer, muskelsmärtor, trötthet, förhöjt blodsocker samt minnes- och koncentrationssvårigheter för att nämna några. Något som i princip nästan alla i den utvecklade världen lever med dagligen.

På det stora hela behöver därför kvinnor animalisk föda av samma anledning som männen. Dock skiljer sig det dagliga energibehovet och behovet av vissa mineraler mellan könen. Män har överlag ett större dagligt energibehov än kvinnor medan kvinnor behöver mer av vissa mineraler. Framförallt järn, kalcium, D-vitamin (D3), folsyra, och vitamin-B12. Detta på grund av menstruationer, graviditeter, klimakteriet och många av de hormonella förändringar som sker i samband med dessa.

Det finns inget hemjärn i tofu och linser

Järnet behövs för bildandet av proteinet hemoglobin som finns i röda blodkroppar hos människor och djur. Det transporterar syret till kroppens olika delar och vid varje form av blodförlust behövs därför nytt järn för att bilda nya röda blodkroppar. En sådan typ av blodförlust är månatliga menstruationer. Det är framförallt hemgruppen i hemoglobinet som binder syret, varför de bästa livsmedlen för biotillgängligt (lättabsorberat) järn är de som innehåller just hemjärn. Dessa finner man uteslutande bland animaliska livsmedel i form av framförallt rött kött, fågel, inälvsmat, ägg, sardiner och skaldjur för att nämna några.

Bönor, linser, spenat, tofu och andra vegetabilier innehåller inget hemjärn och därför är biotillgängligheten mycket dålig. Lägg därtill antinäringsämnena i växter som hämmar upptaget av järn och andra mineraler.

Kalcium – inte bara viktigt för starka ben

Kalciumet behövs framförallt för att byggandet och upprätthållandet av starka ben, vilket brukar vara ett större problem för kvinnor än för män. Bland annat för att de går igenom graviditeter, klimakteriet och andra hormonella förändringar som tar mycket från kroppens lagrade mineraler. Det behövs även för muskelsammandragningar, hjärtats och nervsystemets funktioner och blodets levring. Några bra kalciumkällor är fet fisk med ben (makrill, sill, sardiner), helfeta mejeriprodukter (särskilt de gjorda på råmjölk), ägg, nötkött och kyckling (med ben).

Även här tycker jag man inte bör lägga någon vikt alls vid vegetabilier som spenat, linser, bönor och grönkål eftersom biotillgängligheten hos dessa är väldigt låg, förutom problemen med antinäringsämnen som oxalater och lektiner.

Animaliskt D-vitamin tas upp bättre av kroppen

D-Vitamin i form av framförallt vitamin D3 (kolekalciferol) är både ett hormon och vitamin som framförallt assisterar kroppen vid absorption och lagring av kalcium och fosfor. Båda dessa är livsnödvändiga för byggandet och underhållet av benmassan. D-vitamin spelar även viss roll i immunförsvaret och dämpandet av inflammationer. Bra källor för D-vitamin är framförallt ägg, fet fisk (lax, sardiner, tonfisk, torskleverolja) och nötlever. Huden kan även omvandla solens strålar till D3-vitamin vilket dock kräver tillräckligt med kolesterol i blodet då kolesterolet konverteras till D-vitamin.
Den andra formen av D-vitamin (D2) återfinns i framförallt växter men är långt ifrån lika biotillgänglig som D3-formen man finner i animaliska produkter.

Ledsen men B12 finns bara i animalier

Vitamin B12 behövs framförallt för hjärnans och nervsystemets många funktioner, samt vid bildandet av DNA, röda blodceller och nedbrytandet av aminosyran homocystein. Under graviditeten behövs även vitamin B12 för utvecklingen av framförallt fostrets hjärna och nervsystem. Detta vitamin finner man uteslutande i animaliska produkter som kött, inälvsmat, fisk, ägg, feta ostar och mjölk (framförallt råmjölk). Ett liv som vegan kommer garanterat att resultera i brist på detta livsnödvändiga vitamin.

Folsyran i inälvsmat är oslagbar

Folsyra behövs framförallt för cellernas ämnesomsättning, bildandet av röda blodkroppar och för normal fosterutveckling under graviditeten. Här är inälvsmat och framförallt lever (från nöt, gris, fågel och vilt) utmärkta källor som är väldigt biotillgängliga, om än inte så välsmakande. Jag skulle inte ge mycket för torrjäst, baljväxter och gröna bladgrönsaker som källor då biotillgängligheten än en gång är ganska dålig. Tror du mig fortfarande inte ber jag dig att begrunda näringstabellen nedan.

www.https://michaelkummer.com/

Förutom vitaminerna ovan är även kolesterol, mättat fett och biotillgängligt protein ytterst viktigt ur hälsoperspektiv. Alla tre behövs för cellens uppbyggnad (framförallt cellmembranen), nervernas kommunikation och syntesen av flertalet könshormoner.
Att undvika mättat fett i kosten är därför lika med att be om en rad hälsoproblem såväl fysiskt som psykiskt. De mättade fetterna är fasta i rumstemperatur och finns i framförallt rött kött (med fettkanten kvar), smör, bacon, stekfläsk, ost, korv samt palmolja och kokosolja.

Därför är vegomaten destruktiv

Med tanke på raderna ovan så säger det sig självt, att ifall du är en ung kvinna i dina vackraste år, så bör du fokusera på den animaliska födan ifall du vill optimera din hälsa och bromsa åldrandet så mycket som möjligt. Att fortsätta äta trendiga och kalorisnåla grönsallader, gröna smoothies, fröblandningar och vegomat, kommer på sikt bara att rasera din hälsa med många krämpor längs vägen. I värsta fall kan det på sikt göra dig infertil och orsaka svåra krämpor som sedan blir livslånga och leder till urholkad livskvalité.

För att inte tala om hur dåligt växande barn mår på denna kost som vissa veganmödrar tvingar på dem. Det är så hemskt att bevittna att jag utan omsvep vågar kalla det för vad det är, nämligen ”utdragen barnmisshandel”.

Även om man inte bör fästa alltför stor vikt vid personliga anekdoter så ber jag er att gå in på fora likt ”Reddit” och läsa hur illa det faktiskt kan gå av att äta en strikt växtbaserad kost.

Antinäringsämnen, dålig biotillgänglighet och fibrer

Orsakerna till de många problem som vegomaten ger upphov till, stavas framförallt antinäringsämnen och dålig biotillgänglighet för vitaminer och mineraler. Jag beskrev antinäringsämnen i en av mina tidigare artiklar men de är kort och gott naturligt förekommande ämnen i växter som hämmar ditt näringsupptag, retar tarmen eller på annat sätt orsakar diverse krämpor och hälsoproblem. Mycket av de påstått nyttigaste livsmedlen som ibland marknadsförs som ”Superfoods” (läs mina artiklar om dessa) är ofta de som innehåller mest antinäringsämnen, framförallt i form av oxalater, lektiner och fytinsyra.

Sedan är biotillgängligheten av mineraler och vitaminer i nästan samtliga frukter och grönsaker ganska usel då de ofta är inbäddade i fibrer som inte människan kan bryta ned. Lägg därtill antinäringsämnena som hämmar upptaget och att den mänskliga magsyran är för stark (och mage-tarm-systemet för kort) för att effektivt kunna bryta ned växtdelar och tillgodogöra sig näringen.

En stor majoritet veganer är kvinnor och deras hälsa är i fara

Andelen kvinnor som hakat på det senaste decenniets vegantrend är betydligt fler än männen (uppskattningsvis 75-80% av veganerna är kvinnor) vilket har sina naturliga förklaringar. Det är många kändisar, ’hälsoexperter’, företag och medier som också hakat på trenden då det finns stora pengar och PR att tjäna på lyckligt ovetande konsumenter. Många gånger marknadsför de sig med gravt missvisande information och trendord som ”klimatsmart”, ”hållbar”, ”miljövänlig” och ”lågt CO2-avtryck” för att locka till sig framförallt de unga och lättpåverkade.

Något som undertecknad anser vara skamlöst och misantropiskt i allra högsta grad. För hur kan det inte vara människohat att marknadsföra ohälsosam mat som hälsosam som sedan säljs, konsumeras och ruinerar folks hälsa? De unga kvinnor som tar till sig dessa trendiga budskap och följer dem riskerar därmed att förstöra sina mest fertila år och på sikt stora delar av sin hälsa.

Vem är mest misogyn kan man då fråga sig?
Elaka ’patriarker’ likt undertecknad som säger sanningen i syfte att informera och hjälpa, även fast den råkar gå emot konsensus? Eller de som faktiskt ljuger, bedrar och säljer på folk lögner i syfte att locka till sig konsumenter och tjäna sig en hacka, oavsett vilka konsekvenser konsumtionen får för målgruppen?

Så vill vi vända den bedrövliga folkhälsan behövs nya tankefrön sås i folks medvetanden. I detta fall om varför trendig vegomat är skadlig och varför det påstått livsfarliga röda köttet faktiskt är nyttigt och livsnödvändigt, tillsammans med flertalet andra animaliska produkter.

Såhär vänder vi vegotrenden till animalietrend

För att kunna så de nya tankefrön som på sikt ändrar folks medvetanden i denna livsviktiga fråga har jag en lista med följande förslag:

 • Att dra igång stora informationskampanjer om varför lokalt, gräsbetat kött är mest miljövänligt, vilket det faktiskt är
 • Att få alltfler unga kvinnor att stå emot grupptrycket när det gäller maten de äter. De hakar ofta på vegotrenden av just grupptryck där man inte vill avvika från kompisarna
 • Att få bort stigmat kring köttätande och istället uppmuntra det som något positivt
 • Att fler köttälskande kvinnor vågar ta bladet från munnen och berätta för omgivningen vilka fördelar det har inneburit för dem att äta mycket rött kött och inälvsmat
 • Att få fler exveganer (framförallt kvinnor) att öppet gå ut och berätta om sina upplevelser av vegokosten och hur en återintroduktion av kött/animalier förändrade deras liv till det bättre
 • Skapa affischer med slagkraftiga budskap på vältränade, friska människor som äter mycket kött
 • Få alltfler att lägga ut bilder och recept på diverse läckra kötträtter i sociala medier
 • Genom att kabla ut bilder på individer ur olika folkgrupper/stammar världen över där det äts mycket, eller enbart, kött och andra animalier. Dessa har oftast väldigt vackra, robusta och oförstörda drag
 • Genom att kabla ut skräckbilder på vad långvarig veganism kan leda till
 • Få bort ’genustänket’ kring kosten. Män och kvinnor har ätit i stort sett precis samma mat genom årtusendena, ända tills för ungefär 120 år sedan då vissa marknadskrafter såg en affärsmöjlighet i att marknadsföra livsmedel som skulle tilltala just kvinnor. Dock skiljer vi oss inte särskilt mycket från andra djurarter i detta avseende då honor och hanar brukar äta samma sorts mat, oavsett djurart
 • Göra skräckdokumentärer om alla de djur (insekter, fåglar, kaniner, sorkar, mm) som faktiskt dör i samband med spannmåls- och grönsaksodlingar. De är många fler än de fåtal kor, hönor och grisar som dör i samband med köttproduktion
 • Att jämföra och publicera de faktiskta CO2-avtrycken från lokalt naturbetat kött med både spannmål, frukter och vegoprodukter som importerats långväga ifrån
 • Starta grupper/communities från vilka vi sprider budskapen om köttets många hälsofördelar, samtidigt som man kan träffas på riktigt, så att folk inte känner sig ensamma i sin uppfattning

Skribent: Alexander Söderberg
Före detta analytisk kemist och elitidrottsman

 1. Misogyn – att ha en hatisk attityd mot kvinnor []
 2. Misantropi – att man känner ett hat eller starkt ogillande mot människosläktet []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter